07.02.2023 12:58
HOUSTON, 6. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja. 
Tehnološki div time se pridružio nizu tvrtki, uključujući Alphabet, Amazon, Metu i Microsoft, koji su najavili desetke tisuća otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od kraha dot.coma na početku stoljeća, prema savjetodavnoj tvrtki Challenger, Gray & Christmas. Amazon je tako u siječnju počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta planira otpustiti 11.000, a Microsoft 10 tisuća radnika. U 2022. tehnološki sektor najavio je više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima Challenger, Gray & Christmasa. Uprava Della upozorila je na visoku razinu neizvjesnosti u poslovanju. "Možemo tek pouzdano utvrditi da se situacija na tržištu kontinuirano pogoršava i da je budućnost neizvjesna", napisao je u dopisu zaposlenicima jedan od glavnih operativnih direktora Jeff Clarke.

Dellovi dosadašnji potezi u borbi s izazovnim gospodarskim okruženjem, uključujući stanku u zapošljavanju vanjskih suradnika, ograničavanje putovanja i smanjenu potrošnju na vanjske pružatelje usluga, "više nisu dovoljni", rekao je Clarke u dopisu koji je tvrtka objavila. Dell je potkraj siječnja brojio oko 133.000 radnika od kojih je približno jedna trećina zaposlena u Sjedinjenim Državama.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.