07.02.2023 12:59
Praćenje financijske usklađenosti
MILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

Start-up Replika osnovan je 2017. u San Franciscu, a klijentima nudi avatare za razgovor. Njegova besplatna aplikacija naišla je na dobar odaziv među govornicima engleskog jezika, a kompaniji donosi oko dva milijuna dolara prihoda mjesečno zahvaljujući prodaji dodatnih funkcija, poput razgovora u kojima avatar koristi glas. Replika u oglasima tvrdi da 'virtualni prijatelji" mogu poboljšati emocionalno stanje korisnika. Talijanski regulator smatra pak da intervencija u raspoloženje „može povećati rizike za pojedince koji su još uvijek u fazi razvoja ili su emocionalno krhki". Upozorili su i da aplikacija ne uključuje mehanizam provjere dobi korisnika. Replika ujedno krši europske propise o privatnosti i nezakonito obrađuje osobne podatke, naglasili su regulatori krajem prošlog tjedna , objasnivši da aplikacija nije utemeljena na ugovorima jer ih maloljetnici ne mogu potpisivati. Autori Replike, američka tvrtka Luka, moraju regulatoru u roku od 20 dana dostaviti izvješće o mjerama koje su poduzeli kako bi ispunili njihove zahtjeve. U protivnom prijeti im kazna u visini do 20 milijuna eura, odnosno do četiri posto globalnog godišnjeg prometa.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.