06.02.2023 10:43
Poticanje ulaganja
MOUNTAIN VIEW, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Googleova krovna tvrtka Alphabet izvijestila je skromnom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog smanjene potrošnje klijenata na digitalno oglašavanje i nepovoljnih valutnih tečajeva.
U razdoblju od listopada do prosinca Alphabetov prihod porastao je jedan posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, na 76 milijardi dolara. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva, uvećan je sedam posto. Neto dobit bila je niža za trećinu i iznosila je 13,62 milijarde dolara. Prihod od oglašavanja na Googleovoj tražilici pao je 1,6 posto, na 42,6 milijardi dolara. Na YouTubeu bio je manji za sedam posto, kliznuvši na osam milijardi dolara. Alphabetove rezultate zakočili su skromnija potrošnja oglašivača i nepovoljni valutni tečajevi, konstatirao je izvršni direktor Alphabeta i Googlea Sundar Pichai. Kompanije manje troše na digitalno oglašavanje, strahujući da bi građani mogli smanjiti potrošnju u razdoblju visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja. Računalstvo u oblaku bilo je pak Alphabetova svijetla točka, s 32-postotnim skokom prihoda, na 7,3 milijarde dolara. Odjel je tromjesečje zaključio s operativnim gubitkom od 480 milijuna dolara, gotovo upola manjim nego u istom razdoblju 2021.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.