06.02.2023 10:41
BEČ, 3. veljače 2923. (Hina/Reuters) - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji. 
Banka je prošlu godinu zaključila s operativnim prihodom od 9,7 milijardi eura, većim za 74,3 posto nego u 2021., pokazuje preliminarno izvješće, objavljeno u srijedu. Neto prihod od kamata poskočio je 52 posto, na 5,1 milijardu eura. Kada se isključe podružnice u Rusiji i Bjelorusiji, uvećan je 37 posto, na 3,4 milijarde eura. Neto prihod od naknada i provizija gotovo je udvostručen, na 3,9 milijardi eura. Kada se isključi rusko i bjelorusko poslovanje, porastao je 16 posto, na 1,7 milijardi eura.

RBI je prošlu godinu zaključio s konsolidiranom dobiti od 3,63 milijarde eura, više nego dvostruko većom nego u 2021.Kada se isključe Rusija i Bjelorusija i prodaja bugarske podružnice, prilagođena konsolidirana dobit iznosila je 982 milijuna eura i veća je 35 posto nego u 2021. Troškovi rizika bili su u 2022. više nego tri puta veći nego u 2021., poskočivši na 949 milijuna eura, uključujući 490 milijuna eura knjiženih u Rusiji i Bjelorusiji. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 16 posto i bila je viša za 1,4 postotna boda nego na kraju rujna. Kada se isključi Rusija, iznosila je 14 posto. RBI je analizirao strateške opcije za poslovanje u Rusiji, uključujući i moguće povlačenje, nakon što su ruske oružane snage upale u Ukrajinu u veljači prošle godine. "Ima zainteresiranih" za RBI-jevo poslovanje u Rusiji, rekao je izvršni direktor austrijske banke Johann Strobl na konferenciji za novinare u srijedu, dodavši da ne može ulaziti u detalje."Još smo u fazi analize", rekao je Strobl. RBI posluje u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza i zauzima deseto mjesto na ljestvici po aktivi, napominje Reuters.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.