03.02.2023 09:31
SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.
Prihod je u razdoblju od listopada do prosinca pao četiri posto, na 32,17 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini iznosio je 116,61 milijardu dolara i bio je manji za jedan posto nego u 2021.Neto dobit bila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju upola manja nego u istom razdoblju godine ranije i iznosila je 4,65 milijardi dolara. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pala je 41 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., na 23,2 milijarde dolara. Meta je tokom 2022. bilježila pad prihoda od oglašavanja i odlučila je otpustiti oko 11 tisuća radnika, što joj je donijelo trošak restrukturiranja od 4,2 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju. Broj korisnika Metinih aplikacija ponovo je pak porastao, za 16 milijuna u razdoblju od listopada do prosinca, na dvije milijarde dnevno aktivnih korisnika dnevno.

"Naša zajednica nastavlja rasti i zadovoljan sam snažnom aktivnošću u našim aplikacijama", rekao je osnivač i glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg. Razvoj virtualnih svjetova u sklopu projekta "Metaverse" guta pak sve više novca i Metini troškovi istraživanja i razvoja porasli su u četvrtom tromjesečju 40 posto, na 9,8 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini uvećani su 43,5 posto, na 35,3 milijarde dolara. Reality Labs zaključio je pak četvrto tromjesečje s operativnim gubitkom od oko 4,3 milijarde dolara, uključujući i troškove restrukturiranja, rekla je glavna financijska direktorica Susan Li. U cijeloj 2022. Reality Labs poslovao je s operativnim gubitkom od 13,7 milijardi dolara, uz prihod od 2,16 milijardi dolara, pokazuje izvješće. Li je potvrdila prognoze da bi gubici u tom dijelu poslovanja trebali porasti u ovoj godini.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.