03.02.2023 09:31
SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.
Prihod je u razdoblju od listopada do prosinca pao četiri posto, na 32,17 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini iznosio je 116,61 milijardu dolara i bio je manji za jedan posto nego u 2021.Neto dobit bila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju upola manja nego u istom razdoblju godine ranije i iznosila je 4,65 milijardi dolara. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pala je 41 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., na 23,2 milijarde dolara. Meta je tokom 2022. bilježila pad prihoda od oglašavanja i odlučila je otpustiti oko 11 tisuća radnika, što joj je donijelo trošak restrukturiranja od 4,2 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju. Broj korisnika Metinih aplikacija ponovo je pak porastao, za 16 milijuna u razdoblju od listopada do prosinca, na dvije milijarde dnevno aktivnih korisnika dnevno.

"Naša zajednica nastavlja rasti i zadovoljan sam snažnom aktivnošću u našim aplikacijama", rekao je osnivač i glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg. Razvoj virtualnih svjetova u sklopu projekta "Metaverse" guta pak sve više novca i Metini troškovi istraživanja i razvoja porasli su u četvrtom tromjesečju 40 posto, na 9,8 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini uvećani su 43,5 posto, na 35,3 milijarde dolara. Reality Labs zaključio je pak četvrto tromjesečje s operativnim gubitkom od oko 4,3 milijarde dolara, uključujući i troškove restrukturiranja, rekla je glavna financijska direktorica Susan Li. U cijeloj 2022. Reality Labs poslovao je s operativnim gubitkom od 13,7 milijardi dolara, uz prihod od 2,16 milijardi dolara, pokazuje izvješće. Li je potvrdila prognoze da bi gubici u tom dijelu poslovanja trebali porasti u ovoj godini.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.