02.02.2023 13:30
report
NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

Pfizerov prihod porastao je lani za 23 posto, na 100,3 milijarde dolara. Kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva, uvećan je 30 posto, stoji u poslovnom izvješću, objavljenom u utorak. Kada se isključe cjepivo protiv covida i lijek Paxclovid, Pfizerov prihod bio je lani veći za dva posto nego u 2021., kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Prihod od cjepiva protiv covida i Paxclovida iznosio je 56,7 milijardi dolara. Neto dobit porasla je za 43 posto, na 31,4 milijarde dolara. U 2023. kompanija očekuje znatno niži prihod, u rasponu od 67 milijardi do 71 milijardu dolara, budući da zaraza koronavirusom usporava i da su mnoge zemlje stvorile su zalihe cjepiva i lijekova. Kada se isključe cjepivo i Paxclovid, Pfizerov bi prihod u ovoj godini trebao porasti za sedam do devet posto, prilagođen za promjene valutnih tečajeva. Izvršni direktor Albert Bourla rekao je da bi 2023. trebala biti "prijelazna godina" za Pfizerov prihod od covida, koji bi po procjenama kompanije trebao kliznuti na 21,5 milijardi dolara u 2023. i trebao bi ponovo porasti u 2024.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.