02.12.2022 11:15
ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKA
HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

Ford će u tvornicu u Halewoodu na sjeveru Engleske uložiti 125 milijuna funti i još 24 milijuna funti u razvoj i testiranje novih dijelova koji bi se u tvornici trebali proizvoditi.   Kompanija će najavljenim iznosom podići vrijednost ulaganja u prijelaz britanske tvornice na proizvodnju dijelova za električna vozila na 380 milijuna funti. Proizvodni kapacitet tvornice u Halewoodu povećat će se s 250 tisuća na 420 tisuća jedinica godišnje, počevši od 2024. godine, objavila je američka kompanija, dodavši da će ulaganje zaštititi više od 500 radnih mjesta. Do 2026. pogon bi dijelovima trebao opskrbljivati 70 posto od ukupno 600 tisuća električnih vozila koliko ih kompanija planira godišnje plasirati na europsko tržište. Ford će od 2030. u Europi prodavati samo električna vozila, pet godina prije no što u EU na snagu stupiti zabrana prodaje novih putničkih automobila na fosilna goriva. Do 2024. Ford će na europsko tržište izbaciti devet električnih modela, a tvornica u Halewoodu proizvodit će pogonske jedinice za pet velikih modela koji će se proizvoditi u Rumunjskoj i Turskoj, rekao je izvršni direktor britanskog ogranka Tim Slater.

slikaZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura), priopćeno je iz te kompanije.

ZAGREB, 15. travanj 2024. (Hina) - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

RIM, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.