02.12.2022 11:15
ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKA
HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

Ford će u tvornicu u Halewoodu na sjeveru Engleske uložiti 125 milijuna funti i još 24 milijuna funti u razvoj i testiranje novih dijelova koji bi se u tvornici trebali proizvoditi.   Kompanija će najavljenim iznosom podići vrijednost ulaganja u prijelaz britanske tvornice na proizvodnju dijelova za električna vozila na 380 milijuna funti. Proizvodni kapacitet tvornice u Halewoodu povećat će se s 250 tisuća na 420 tisuća jedinica godišnje, počevši od 2024. godine, objavila je američka kompanija, dodavši da će ulaganje zaštititi više od 500 radnih mjesta. Do 2026. pogon bi dijelovima trebao opskrbljivati 70 posto od ukupno 600 tisuća električnih vozila koliko ih kompanija planira godišnje plasirati na europsko tržište. Ford će od 2030. u Europi prodavati samo električna vozila, pet godina prije no što u EU na snagu stupiti zabrana prodaje novih putničkih automobila na fosilna goriva. Do 2024. Ford će na europsko tržište izbaciti devet električnih modela, a tvornica u Halewoodu proizvodit će pogonske jedinice za pet velikih modela koji će se proizvoditi u Rumunjskoj i Turskoj, rekao je izvršni direktor britanskog ogranka Tim Slater.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, točnije u Frikom čiji je vlasnik ujedno vlasnik i Nomad Foodsa, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.

MADRID, 7. prosinca 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Zara planira proširiti digitalnu platformu za prodaju, popravak i darivanje rabljene odjeće na još 14 europskih zemalja, hvatajući korak s procvatom tržišta na Starom kontinentu.

BERLIN, 8. prosinca 2023. (Hina/dpa) - Strojovođe Njemačke željeznice (DB) u jednodnevnom su štrajku upozorenja započetom u četvrtak navečer u putničkom prometu, potvrdio je u petak u ranim jutarnjim satima Deutsche Bahn.

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Gig ekonomija, poznata i kao ekonomija povremenih poslova, obilježit će tržište rada 21. stoljeća, a u Hrvatskoj u njoj sudjeluje oko sto tisuća ljudi, istaknuto je u srijedu na prvoj hrvatskoj Gig konferenciji, na kojoj su predstavljene i zakonske novosti kojima se u većoj mjeri regulira takav oblik rada.

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Promet u europskoj maloprodaji tek je neznatno uvećan u listopadu, a Hrvatska je zabilježila daleko najveći rast među zemljama-članicama, pokazali su u srijedu podaci europskog statističkog ureda.