01.12.2022 13:13
LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata. 
U listopadu godišnja stopa inflacije iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegnula je 10,6 posto, najvišu razinu od 1999. godine. Eurostat izračunava inflaciju od 1996. godine. Na mjesečnoj razini cijene su u studenome blago pale, za 0,1 posto, nakon 1,5-postotnog skoka u listopadu. Energija je i u mjesecu na izmaku bila glavni motor rasta cijena, a poskupjela je za 34,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blaže nego u listopadu kada su njezine cijene bile poskočile za 41,5 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 1,9 posto. Na godišnjoj razini usporio je i rast cijena svježe hrane, s 15,5 na 13,8 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 0,7 posto. U široj kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda cijene su na godišnjoj razini bile više za 13,6 posto, nakon 13,1-postotnog povećanja u listopadu Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je u studenome u eurozoni iznosila 6,6 posto, nakon listopadskih 6,4 posto.

Baltik i dalje s najvišom inflacijom

Najviše godišnje stope inflacije i u studenome su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21,7 posto. Blizu su i Litva i Estonija sa stopom inflacije od 21,4 posto. Ukupno je 11 zemalja bilježilo dvoznamenkaste stope inflacije, pokazuje Eurostatovo izvješće. U skupini zemalja s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu je stopu inflacije bilježila Slovačka, od 15,1 posto. U Njemačkoj i Italiji, najvećem odnosno trećem po veličini europskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su u studenome porasle 11,3 odnosno 12,5 posto. Od ostalih važnih trgovinskih partnera, susjedna Slovenija bilježila je inflaciju od 10,8 posto. Najblaže su u studenome na godišnjoj razini porasle cijene u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, za 7,1 posto. Na mjesečnoj razini cijene su u studenome pale u sedam zemalja eurozone, za četiri više nego u listopadu. Najveći pad bilježila je Nizozemska, za četiri posto. Slijedi Grčka gdje su cijene u studenome bile niže za 2,6 posto nego u listopadu. Najviše su pak u odnosu na listopad porasle cijene u Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj, za 1,1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, točnije u Frikom čiji je vlasnik ujedno vlasnik i Nomad Foodsa, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.

MADRID, 7. prosinca 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Zara planira proširiti digitalnu platformu za prodaju, popravak i darivanje rabljene odjeće na još 14 europskih zemalja, hvatajući korak s procvatom tržišta na Starom kontinentu.

BERLIN, 8. prosinca 2023. (Hina/dpa) - Strojovođe Njemačke željeznice (DB) u jednodnevnom su štrajku upozorenja započetom u četvrtak navečer u putničkom prometu, potvrdio je u petak u ranim jutarnjim satima Deutsche Bahn.

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Gig ekonomija, poznata i kao ekonomija povremenih poslova, obilježit će tržište rada 21. stoljeća, a u Hrvatskoj u njoj sudjeluje oko sto tisuća ljudi, istaknuto je u srijedu na prvoj hrvatskoj Gig konferenciji, na kojoj su predstavljene i zakonske novosti kojima se u većoj mjeri regulira takav oblik rada.

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Promet u europskoj maloprodaji tek je neznatno uvećan u listopadu, a Hrvatska je zabilježila daleko najveći rast među zemljama-članicama, pokazali su u srijedu podaci europskog statističkog ureda.