30.11.2022 10:30
Inflacija
BERLIN, 29. studenoga 2022. (Hina/Reuters) - Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj blago je popustila u studenome, no još je uvijek blizu rekordno visokih razina zbog kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su bile za 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, procijenio je Destatis. To znači da je rast cijena blago usporio u usporedbi s listopadom kada su bile veće za 10,4 posto nego u istom lanjskom mjesecu. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u studenome bile niže za 0,5 posto, procjenjuju statističari. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu s drugim zemljama u EU pokazuje rast cijena na godišnjoj razini za 11,3 posto u studenome, nakon 11,6-postotnog skoka u listopadu, najvišeg otkada Destatis objavljuje podatke. U odnosu na listopad HICP pokazuje stagnaciju cijena.

"Od početka rata u Ukrajini zamjetno su porasle u prvom redu cijene energije i hrane i u značajnoj mjeri utječu na inflaciju", navodi se u priopćenju statističkog ureda. U studenome rast cijena energije usporio je na 38,4 posto, nakon 43-postotnog skoka u listopadu, izračunao je Destatis. Hrana je pak bila skuplja za 21 posto nego u studenome 2021., nakon 20-postotnog poskupljenja u prošlom mjesecu. Povjerenje potrošača stabiliziralo se zahvaljujući najavljenoj jednokratnoj pomoć kućanstvima za plaćanje računa za električnu energiju u prosincu i planiranom ograničenju cijena plina i struje, pokazalo je krajem prošlog tjedna izvješće instituta GfK. Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je pak prošli tjedan da će inflacija u Njemačkoj vjerojatno ostati visoka i iduće godine, procijenivši da će „vjerojatno” u prosjeku iznositi oko sedam posto.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.