24.11.2022 13:22
ZAGREB, 23. studenoga 2022. (Hina) - Maloprodajni lanac Studenac u srijedu je izvijestio da je započela završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca, koja bi trebala trajati do ožujka iduće godine. 
Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s identitetom Studenca (rebranding) te finalno usklađivanje internih procesa. Do kraja ove godine sve će prodavaonice Pema te više od polovice prodavaonica Lonije postati dio Studenca, a potpuna integracija svih Lonijinih prodavaonica bit će završena do ožujka sljedeće godine, najavljuje se u priopćenju.

Predsjednik Uprave Studenca Michal Senczuk u izjavi podsjeća da su trgovačke lance Pemo i Lonia preuzeli sredinom ove godine, a završna faza integracije trajat će do ožujka 2023. godine. Cilj im je, kako je rekao, sačuvati postojeće vrijednosti tih lanaca, ali i obogatiti ih svim vrijednostima Studenca."Preuzimanje ova dva trgovačka lanca od iznimne je strateške važnosti za jačanje liderskog položaja Studenca te prilika da naš jedinstveni proximity format i ponudu učinimo još dostupnijima našim kupcima", istaknuo je Senczuk. Preuzimanjem trgovačkih lanaca Pema i Lonije s više od 300 prodavaonica Studenac je, kako se navodi u priopćenju, dodatno učvrstio svoj položaj na dubrovačkom području i u Zagrebu, ali i u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj te Zagrebačkoj županiji. Osim internih integracijskih procesa i prilagodbe čak 1700 zaposlenika, završna faza tranzicije Pema i Lonije uključuje i preuređenje i rebranding svih zagrebačkih prodavaonica s dodatnim sadržajima poput, primjerice 'to go' ponude i pekare unutar prodavaonica. Prodavaonice u ostalim županijama za početak će, kako se najavljuje, biti samo rebrandirane, a u kasnijoj se fazi također planira preuređenje. Akvizicije su, uz organski rast, važan dio poslovne strategije Studenca, istaknuli su iz tog trgovačkog lanca, podsjećajući da su već prethodno preuzeli i uspješno integrirali lance Istarski supermarketi, Bure, Sonik, Kordun i Duravit. Po podacima iz priopćenja, Studenac trenutno zapošljava više od 5500 djelatnika, ima gotovo 1100 prodavaonica te je među vodećim maloprodajnim lancima u Hrvatskoj.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.