26.09.2022 10:14
ZAGREB, 26. rujna 2022. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi. 
Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima, pokazuje da je u drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija (6,5 posto) bila niža od stope anketne nezaposlenosti (7,3 posto). U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi bio je veći za 22 tisuće od podataka HZZ-a, pokazuju podaci. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 134 tisuće nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi, njih 94 tisuće ili 70,1 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a preostalih 29,9 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 112 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 18 tisuća ili 15,9 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Podaci iz ankete pokazuju i da je u drugom tromjesečju u Hrvatskoj bilo tri milijuna i 508 tisuća radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina) od kojih je 1,7 milijuna zaposlenih, 134 tisuće nezaposlenih i 1,66 milijuna neaktivnih. Među neaktivnim stanovništvom je 73 tisuće onih koji žele raditi, ali ne traže posao, njih 1,18 milijuna ne žele raditi zbog starosti, bolovanja, školovanja itd. U kategoriji "ostali" je 404 tisuće neaktivnih osoba u dobi od 75 godina i više koje se prema metodologiji ne pita detaljnije o razlozima neaktivnosti. 

AVIONŠANGAJ, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač aviona Boeing blago je podigao dugoročnu procjenu isporuka novih komercijalnih zrakoplova Kini, predviđajući kontinuirati rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta i pojačanu potražnju za domaćim putovanjima.

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) u četvrtak je upozorila kako je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom te ih ponovno upozorila da nepoznatnim pozivateljima ne odaju svoje financijske i osobne podatke, kao ni pristupne podatke s tokena. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth postao je većinski vlasnik domaće tvrtke Nord Mobil za proizvodnju mobilnih kućica, izvijestili su u četvrtak iz tog fonda ne otkrivajući veličinu udjela ni iznos za koji su ga stekli. 

NEW YORK, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.