21.09.2022 09:10
ZAGREB, 20. rujna 2022. (Hina) - Tijekom 2021. godine BAT je hrvatskom BDP-u doprinio s 1,3 milijardi kuna, odnosno ukupno BAT-ovo poslovanje generiralo je čak 0,4 posto BDP-a Hrvatske, pokazalo je u utorak predstavljeno istraživanje koje je za BAT izradio Oxford Economics.
BAT od preuzimanja TDR-a kontinuirano investira, povećava proizvodnju, izvoz i zaposlenost u Hrvatskoj, a u drugoj polovini protekle godine pokrenuo je novi investicijski ciklus, vrijedan više od 600 milijuna kuna, u proizvodnju i distribuciju novih kategorija proizvoda, čime je Hrvatska postavljena čvrsto u središte globalne transformacije BAT grupe, istaknuto je na predstavljanju istraživanja. Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegnula gotovo 5,3 milijardi kuna. Iz Oxford Economicsa napominju da će nove investicije u tehnološki izuzetno napredne proizvode dodatno povećati ekonomski doprinos BAT-a hrvatskom BDP-u, povrh dosegnutih 1,3 milijardi kuna, a prvi efekti se procjenjuju na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa BDP-u godišnje.

Generalni direktor BAT Adria regije Zvonko Kolobara kazao je da BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednost, i koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu, iz kojeg upravljaju s osam tržišta Adria regije. Ponosni su, kako je rekao, što su Hrvatska i Adria regija prepoznate kao jedna od regija koja može predvoditi globalnu transformaciju BAT-a i izgradnju Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve njihove dionike. Kolobara je naveo da kao veliki investitor u Hrvatskoj u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda očekuju da Hrvatska stvori što kvalitetniji okvir, koji regulira spomenute kategorije i omogući potrošačima pravo na informiranje. Također im je važno, kako je naveo, donošenje trošarinskog kalendara koji osigurava predvidljivost. Član Uprave za regulatorne poslove BAT Adria regije Josip Lozančić istaknuo je da im je globalni cilj imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU. BAT, kako je rečeno, svojim izravnim i neizravnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava 6.071 radnih mjesta, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima.

U BAT-u je izravno na kraju 2021. bio 1.491 zaposlenik, 700 radnih mjesta je podržano isključivo prodajom BAT-ovog portfelja proizvoda preko nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe je podržano 2.680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, dok je 1.200 poslova podržano kao rezultat potrošnje od strane zaposlenika BAT-a, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. dosegnula je 644 milijuna kuna, rečeno je.BAT-ovo poslovanje važno je za hrvatsko gospodarstvo i u kontekstu snažnog utjecaja na izvoz, s obzirom da se oko 80 posto proizvodnje iz tvornice u Kanfanaru izvozi na EU tržišta, pri čemu se iz riječkog HUB-a nove kategorije proizvoda izvoze u regiju Europe i šire. Što se tiče doprinosa državnom proračunu, on je u 2021. iznosio 3,5 milijarde kuna, što je ekvivalent 2,1 posto ukupnih poreznih prihoda. Najveći dio, 3,2 milijarde kuna, odnosi se na plaćanje trošarina i PDV-a, gospodarska aktivnost i zapošljavanje koje podržava BAT i njegovi dobavljači kreirali su 308 milijuna kuna uplata u državni proračun, dok se preostalih 22 milijuna kuna odnosi na PDV koji uplate trgovci na malo BAT-ovih proizvoda, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa.

AVIONŠANGAJ, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač aviona Boeing blago je podigao dugoročnu procjenu isporuka novih komercijalnih zrakoplova Kini, predviđajući kontinuirati rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta i pojačanu potražnju za domaćim putovanjima.

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) u četvrtak je upozorila kako je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom te ih ponovno upozorila da nepoznatnim pozivateljima ne odaju svoje financijske i osobne podatke, kao ni pristupne podatke s tokena. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth postao je većinski vlasnik domaće tvrtke Nord Mobil za proizvodnju mobilnih kućica, izvijestili su u četvrtak iz tog fonda ne otkrivajući veličinu udjela ni iznos za koji su ga stekli. 

NEW YORK, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.