05.07.2022 10:10
TRANSFORMATOR
ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Tvrtka Končar-Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2021. godini, kompanija Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a softverska tvrtka Q u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 17. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene su po 15. put, a Končar D&ST je drugu godinu zaredom osvojio nagradu u kategoriji najboljeg velikog izvoznika. U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2021. nagrađena je farmaceutska kompanija Jadran-Galenski laboratorij, a nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta, pa je tako kao najbolji izvoznik u zemlju u koju Hrvatska najviše izvozi - Sloveniju, nagrađena tvrtka AD Plastik, nagrada za izvoz na tržište Italije pripala je Cromarisu, a za tržište Njemačke nagrađena je Haix obuća. Po prvi put je dodijeljena i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu EMP Usluge, koji se bavi obradom metala i proizvodnjom metalnih proizvoda.

Također, Infobip, Končar-Električna vozila i Tehnix dobili su posebna priznanja u povodu 15. obljetnice dodjele nagrade Zlatni ključ, a zbog doprinosa u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji.

Bago: Jačati ulaganja u skladištenje energije i hrane

Bago je istaknuo da izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 58 posto investicija te 67 posto prihoda od prodaje. Nadalje, 78 posto svih ulaganja u razvoj Hrvatskoj dolazi od izvoznika, kao i 59 posto dobiti. Istaknuo je da kriza uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu pojačala krizu dobavnih lanaca, zbog nedostatka energenata je ojačala inflaciju, a u krizi se tako našla i Hrvatska, a brzina izlaska iz nje će ovisiti i o "financijskom potencijalu države". Apostrofirao je temeljne pretpostavke za opstojnost sustava i države, a naglasak je stavio na ljude, energiju i hranu. Po pitanju ljudi postoji problem jer ih je u Hrvatskoj sve manje, dok, kada je riječ o energiji, EU već 20 godina govori o energetskoj neovisnosti a kroz to vrijeme je uspjela postati i ovisnija, rekao je Bago, dodavši da je porasla i energetska ovisnost Hrvatske. Između ostalog, Bago je istaknuo važnost ulaganja u infrastrukturu skladištenja i jačanja sigurnosti opskrbe energijom i hranom. "Moramo to pokrenuti jer ova će kriza sigurno trajati", poručio je.

AVIONŠANGAJ, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač aviona Boeing blago je podigao dugoročnu procjenu isporuka novih komercijalnih zrakoplova Kini, predviđajući kontinuirati rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta i pojačanu potražnju za domaćim putovanjima.

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) u četvrtak je upozorila kako je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom te ih ponovno upozorila da nepoznatnim pozivateljima ne odaju svoje financijske i osobne podatke, kao ni pristupne podatke s tokena. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth postao je većinski vlasnik domaće tvrtke Nord Mobil za proizvodnju mobilnih kućica, izvijestili su u četvrtak iz tog fonda ne otkrivajući veličinu udjela ni iznos za koji su ga stekli. 

NEW YORK, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.