26.08.2022 11:45
Poticanje ulaganja
ZAGREB, 26. kolovoza 2022. (Hina) - Grupa Indotek, investicijska kompanija u vlasništvu mađarskog biznismena Daniela Jellineka, navodno je dobila odobrenje za stjecanje 43 posto udjela u Fortenova grupi, objavili su neimenovani mađarski izvori, piše u petak Večernji list.

Riječ je o vlasničkom udjelu koji je zasad u rukama Sberbanka, ruskog financijskog giganta koji je pod međunarodnim sankcijama. Kako dnevnik doznaje u kompaniji, Indotek je blizu dobivanja regulatornog odobrenja od Ujedinjenog Kraljevstva, budući da je Fortenova grupa registrirana u Amsterdamu i posluje pod statutom Ujedinjenog Kraljevstva. Indotek otprije ima potpisan i valjan ekskluzivni ugovor sa Sberbankom o stjecanju dominantnog udjela u Fortenovi. Neki analitičari sugeriraju da bi transakcija, vrijedna 500 milijuna eura, mogla biti dovršena u posljednjem tromjesečju ove godine.

Indotek Grupa mađarska je tvrtka za upravljanje nekretninama koja je svoj ulagački portfelj diverzificirala na tržištima srednje, istočne i južne Europe. Nedavno je završila svoja ulaganja u Rumunjskoj, Španjolskoj, Grčkoj i Italiji u vrijednosti većoj od 250 milijuna eura. Kako je prošli tjedan objavljeno, u Nizozemskoj je održana skupština dioničara Fortenova grupe s ciljem izglasavanja odluke o kupnji vlastitih dionica od Sberbanka. S obzirom na sankcije, predstavnicima Sberbanka nije dozvoljeno glasanje pa na skupštini nije postignut valjani kvorum. Da bi odluke skupštine bile legalne bez kvoruma, potrebno je održati tri sjednice.

Inače, ukupna vrijednost kojom je Sberbank izložen prema Fortenovi iznosi 1,1 milijardu eura. To je iznos kredita koji je nekadašnji Agrokor podigao u Moskvi, a koji je kroz restrukturiranje pretvoren u vlasnički udio. Međunarodne okolnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu natjerale su Ruse na prijevremeno povlačenje iz vlasničke strukture Fortenove i gubitak više od polovice uloženog.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.