26.08.2022 10:28
ZAGREB, 25. kolovoza 2022. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je u četvrtak Fortenova grupi objavljivanje ponude za preuzimanje svih preostalih dionica Žitnjaka, po cijeni od 300 kuna za dionicu. 
Kako je priopćeno iz Hanfe, obveza preuzimanja za Fortenova grupu nastala je 7. lipnja, kada je to društvo sklopilo dva ugovora o kupnji dodatnih dionica Žitnjaka, uz postojećih 173.898 dionica, koliko ih je već imalo u portfelju. Toga dana, naime, Fortenova grupa sklopila je ugovor sa splitskim Capturisom o kupnji 10.333 dionica Žitnjaka, što je činilo 5,02 posto udjela u temeljenom kapitalu Žitnjaka. Uz to, sklopljen je i ugovor o kupnji 4.235 dionica Žitnjaka sa Z. Vukadinom iz Zagreba, što je bilo 2,06 posto udjela u kapitalu tog društva. Time je Fortenova grupa stekla dodatnih 14.568 dionica, što je uz ranijih 173.898 činilo ukupno 91,65 posto vlasničkog udjela u Žitnjaku. Cijena koju se Fortenova grupa obvezuje platiti iznosi 300 kuna po dionici, odnosno to je cijena po kojoj su stečene i dionice 7. lipnja 2022. Hanfa navodi u priopćenju da je Fortenova grupa postupila u skladu s nastalom obavezom te je odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.