25.08.2022 12:40
ŠANGAJ, 24. kolovoza 2022. (Hina/Reuters) - Kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL više je nego udvostručio dobit i prihod u drugom tromjesečju zahvaljujući poticajima kojima su vlasti nastojale ublažiti utjecaj koronamjera na prodaju te kategorije vozila. 
U razdoblju od travnja do lipnja CATL, čiji su klijenti Tesla, Volkswagen i BMW, zabilježio je neto dobit od 6,69 milijardi juana (982 milijuna eura), veću za 164 posto nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju Reutersovi izračuni. Prihodi su također više nego udvostručeni, poskočivši na 64,29 milijardi juana, izračunao je Reuters. Širenje covida u proljetnom tromjesečju i epidemiološke mjere u nekoliko gradova, uključujući Šangaj, utjecali su na kinesko tržište, ali potražnja je ostala snažna jer su lokalne vlasti uvele poticaje kako bi potaknule prodaju električnih vozila, ističu u CATL-u. Rast prodaje električnih vozila svijetla je točka na širem tržištu koje u Kini, Europi i SAD-u bilježi pad zbog covida 19 i problema u opskrbnom lancu, priopćio je CATL. U Kini je prodaja električnih vozila više nego udvostručena u prvoj polovini godine, dok je ukupna prodaja vozila pala za 6,6 posto, prema podacima kineske udruge proizvođača automobila.

CATL-ovu profitnu maržu na baterije za električna vozila pritisnuo je ipak rast cijena metala, posebice litija, spustivši je s 22 posto na kraju prošle godine na 15,04 posto na kraju lipnja. Početkom mjeseca kineska kompanija najavila je da će u Mađarskoj izgraditi tvornicu vrijednu 7,6 milijardi dolara, najveću u Europi. CATL-ov udio u globalnom tržištu baterija za električna vozila iznosio je u prvoj polovini godine 34,8 posto i bio je veći za 6,2 postotna boda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema podacima SNE Researcha.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.