24.08.2022 12:24
AI
SHENZHEN, 23. kolovoza 2022. (Hina/Reuters) - Huawei mora prebaciti težište sa širenja poslovanja na opstanak i ustrajati u "povijesnoj misiji" razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na pragu dugotrajne globalne recesije, upozorio je utemeljitelj kineskog tehnološkog diva. 
"Glavno je načelo opstanak, što znači da će marginalne tvrtke biti smanjene i zatvorene. Posljedice ćemo osjetiti svi", napisao je u ponedjeljak u mailu radnicima osnivač Huaweija Ren Zhengfei, a prenio poslovni portal Yicai. Tradicionalni fokus Huaweija na informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) iznimno je važan, naglasio je Ren. "Moramo jasno reći da je povijesna misija Huaweija izgradnja ICT infrastrukture, a što su vremena teža, to moramo biti ustrajniji", rekao je. Huawei će "potpuno odustati" od tržišta u nekim zemljama, a iduće godine smanjit će "slijepa" ulaganja i širenje i poslovati primjerenim ritmom, prenosi poslovni portal riječi utemeljitelja kineske kompanije. Područja razvoja uključuju prema njegovim riječima računalstvo u oblaku, digitalnu energiju i poslovanje s pametnim automobilima, navodi Yitzai. Globalno gospodarstvo nastavit će padati sljedećih deset godina, a rat, "kontinuirana blokada" Sjedinjenih Država i pandemija covida 19 neće ostaviti "nijednu svijetlu točku u svijetu" u sljedećih tri do pet godina, napisao je Ren radnicima, prema izvješću Yicaija.

Huaweijevi će izgledi za nekoliko godina biti neizvjesni, zaključio je. U kineskoj kompaniji istaknuli su da je mail namijenjen radnicima i nisu ga željeli dodatno komentirati. Huaweijevi rezultati u prvoj polovini godine pokazali su pad dobiti za 52 posto, na 15,08 milijardi juana, prema izračunima Reutersa, uz slabije rezultate odjela za pametne telefone i prijenosna računala zbog posustajanja gospodarstva, koronamjera i izazova u opskrbnom lancu.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.