24.08.2022 12:18
FRANKFURT, 24. kolovoza 2022. (Hina/afp) - Talijanski proizvođač sportskih automobila Lamborghini već je prodao cjelokupnu proizvodnju do početka 2024., rekao je direktor tvrtke za AFP.
Podružnica Volkswagena ima „veliku potražnju” i narudžbe za idućih 18 mjeseci, rekao je Stephan Winkelmann u utorak.Bogati kupci kupuju te luksuzne automobile unatoč globalnim financijskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. „Sve više se kupuje Lamborghini. Jer vjeruju brendu, vide kako su automobili lijepi, kako imaju visoke performanse”, rekao je. Globalno gospodarstvo mora samo „ostati malo stabilno” da tako bude i dalje, dodao je. Dugo čekanje na automobile posljedica je nestašice dijelova, osobito čipova koji su potrebni za nove električne modele.

Lamborghini planira hibridnu verziju svakog od svojih modela do 2024., a prvi potpuno električni Lamborghini u drugoj polovici desetljeća. To je „puno za samo dvije godine” i „radimo koliko god možemo, koliko god brzo možemo kako bismo pratili novosti i kako bi se sve odvijalo na pozitivan način”, rekao je Winkelmann. Lamborghini je početkom kolovoza objavio da je imao najbolje polugodište u povijesti ostvarivši rekordnu prodaju i profit. Operativna marža dostigla je 32 posto, a operativni profit 425 milijuna eura od prodanih 5090 automobila.Ferrari je također ostvario rekordne rezultate u drugom kvartalu i povisio godišnju prognozu, a narudžbe su mu rekordne. Potkraj srpnja, najveći svjetski proizvođač luksuzne robe LVMH isto tako je objavio da je ostvario skok prodaje i profita u prvoj polovici godine unatoč neizvjesnom gospodarskom okruženju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.