24.08.2022 12:04
ZAGREB, 24. kolovoza 2022. (Hina) - Računi za plin tvrtkama skaču i 450 posto, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da više od 8000 poduzetnika, javnih institucija i udruga dobiva nove ugovore i zadužnice zagrebačke Gradske plinare. 
Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobivaju račune za plin od 90 ili 100 tisuća kuna. To je sigurno izvanredna situacija koja će trajati idućih šest mjeseci i država bi morala imati neki plan, nije da drečimo bezveze - kazala je za Jutarnji list Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amelie i predstavnica zagrebačkih ugostitelja.

Posljednjih dana veliki broj poduzetnika istupa navodeći da su im računi za plin skočili 450 posto, ali i da im je Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cijena plina, od listopada, svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu. Uz ugovor, zagrebačka Plinara poduzetnicima šalje i zadužnice od tisuću ili dvije tisuće eura kojima se žele osigurati da će plin od njih i naplatiti. Do prvog rujna oko osam tisuća velikih i malih poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojne udruge. Poduzetnici s kojima smo razgovarali misle da je nužna intervencija Ministarstva gospodarstva.- Mi ćemo sada biti u situaciji da nećemo znati hoće li nam račun za plin za idući mjesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći plaćati naše obveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego poskupjeti naš proizvod i sve prebaciti na građane, ali to nije rješenje - napominje Troskot.

Iz Glasa poduzetnika, udruge koja predstavlja 20 tisuća domaćih poduzetnika, navode da čekaju mjere koje su za nekoliko tjedana obećali iz Ministarstva gospodarstva, napominjući da im veliki broj poduzetnika najavljuje zatvaranje pogona uz trenutačne cijene plina. Dnevnik je kontaktirao i Ministarstvo gospodarstva, na čelu s ministrom Davorom Filipovićem, s pitanjem što se konkretno planira. "Vlada Republike Hrvatske kontinuirano prati situaciju te aktivno razmatra o načinima kako pomoći poduzetnicima. Mjere poduzetnicima za prevladavanje energetske krize Vlada će donijeti u rujnu, u skladu s mogućnostima državnog proračuna", stoji u njihovu odgovoru, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.