23.08.2022 14:00
VARAŽDIN, 23. kolovoza 2022. (Hina) - Grad Varaždin povlači ovrhu protiv tekstilne kompanije Varteks d.d. kako bi tvrtka izašla iz blokade, isplatila radnicima plaće te nastavila s poslovanjem, priopćili su u utorak iz Grada.
Grad Varaždin je 11. kolovoza aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna, nakon ostavke predsjednika Uprave tvrtke Tomislava Babića, a gradonačelnik Neven Bosilj je odluku o povlačenju ovrhe donio nakon konzultacija na Međustranačkom vijeću održanom u utorak. Na sastanku je usuglašeno da će Varaždin povući rješenje o ovrsi tako da Varteks može izaći iz blokade, isplatiti plaće radnicima Varteksa i nastaviti s poslovanjem.

“Na temelju apela tvrtke i s obzirom na cjelokupnu socijalnu situaciju i financijske probleme u kojima se Varteks našao, uzevši u obzir da je Varaždin dio dugovanja u visini od 1,2 milijuna kuna naplatio, odlučili smo povući s naplate koja je stavljena na Finu rješenje o ovrsi u iznosu od otprilike pola milijuna kuna”, rekao je Bosilj. Naglasio je kako mu je drago da su na Međustranačkom vijeću svi pokazali veliko srce i razumijevanje za 850 radnika Varteksa. „Iskreno se nadam da će odgađanje provedbe naplate pomoći tvrtki da nastavi s radom i ponovo stane na noge”, kaže Bosilj. Naplatom iznosa od 1,2 milijuna kuna Varaždin je naplatio do ovog trenutka otvoreno dugovanje prema upravnom ugovoru, a s naplate je povučeno rješenje za redovno dugovanje na ime komunalne naknade i naknade za uređenje voda u iznosu od oko pola milijuna kuna.

Članica Nadzornog odbora Varteksa Božica Čiček Mutavdžić, ujedno i predsjednica Radničkog vijeća, zahvalila je Varaždinu i gradonačelniku Bosilju za promptno djelovanje, spremnost na razgovor i pokazanu dobru volju da se pomogne radnicima Varteksa. Iz kompanije pak ističu da su proizvodni kapaciteti Varteksa puni te da je do kraja godine naručeno poslova od inozemnih kupaca u iznosu od 2,2 milijuna eura, kao i da je kolekcija jesen/zima 2022. spremna za ulazak u maloprodajne jedinice. O stanju u Varteksu raspravljat će se i na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, koja će se održati u rujnu.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.