23.08.2022 14:01

Inflacija
MUENCHEN, 23. kolovoza 2022. (Hina/dpa) - Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će gospodarstvo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine.

Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je voditelj za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser. No, kako pokazuju bilance banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser. "U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom", rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija. Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da "osobna potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao gospodarski motor u Njemačkoj", procjenjuje taj ekonomist. Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali "od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja", zaključio je.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.