22.08.2022 08:35
Rimac
ZAGREB, 21. kolovoza 2022. (Hina) - Mate Rimac predstavio je u Kaliforniji Bugatti W16 Mistral, prvi automobil proizveden u Bugatti Rimac odobren nakon što je od Porschea preuzeo upravljanje slavnom francuskom markom, piše u nedjelju Jutarnji list.

Automobilskim entuzijastima okupljenima u mondenom Montereyu, gdje se tradicionalno održava Tjedan automobila, pokazao je W16 mistral, raskošni roadster koji će, po svemu sudeći, ostati itekako zapamćen u povijesti Bugattija duljoj od 110 godina.

Riječ je, naime, o posljednjem modelu francuske marke pogonjenom isključivo motorom s unutarnjim sagorijevanjem, odnosno o svojevrsnom oproštaju od kultnog, 8-itrenog motora koji se nalazio u svim Bugattijima od predstavljanja prvog Veyrona 2005. Upravo zato, priznao je i sam Rimac, imali su obvezu napraviti nešto posebno. Nema sumnje da će W16 Mistral, nazvan po vjetru koji puše na jugu Francuske, biti vrijedan eksponat u garažama kolekcionara koji su već zakaparili svih 99 najavljenih primjeraka, pritom ne oklijevajući ni trena kad im je rečeno da će ih ta kupnja stajati čak pet milijuna eura.

Kako ne bi bilo zabune, tu nije riječ o već najavljenom potpuno novom Bugattiju koji će u cijelosti biti izrađen od nule te imati hibridni pogon, nego o modelu koji se tehnološki sasvim naslanja na Chiron, ali prilikom izrade je bilo nužno poduzeti dosta prilagodbi a sadrži i niz inžinjerskih inovacija. piše novinar Jutarnjeg lista Branimir Hitrec.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.