09.08.2022 09:15
Dionice
NEW YORK, 9. kolovoza 2022. (Hina/Reuters) -  U opreznom trgovanju na početku tjedna na Wall Streetu indeksi su bilježili tek blage promjene nakon što je prošli tjedan podatak o zaposlenosti u SAD-u u srpnju ojačao očekivanja da će Fed nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, dok je upozorenje Nvidije o padu prihoda podsjetilo investitore na gospodarsko usporavanje.

Dow Jones indeks u ponedjeljak je porastao svega 29,07 bodova ili 0,09 posto, na 32.832 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,12 posto, na 4.140 bodova, a Nasdaq za 0,1 posto, na 12.644 boda.

S&P 500 indeks oporavio se 14 posto od sredine lipnja, no podaci o visokoj, tvrdokornoj inflaciji zacementirali su očekivanja da će Fed u rujnu ponovno dići kamatne stope za 75 baznih bodova, treći put zaredom. Tome je doprinijelo i snažno zapošljavanje u srpnju, tijekom kojeg je američko gospodrstvo otvorilo 528 tisuća radnih mjesta neto i to unatoč tome što aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u prvom polugodištu bilježe blagi pad.

Investitori za nove smjernice čekaju srijedu i objavu podatka o godišnjoj stopi potrošačkih cijena, u nadi da će inflacija donekle usporiti nakon što je u lipnju dosegnula 9,1 posto.

"Podatak o potrošačkim cijenama će ili potvrditi da je Fedovo zaoštravanje monetarne politike uspješno u suzbijanju inflacije ili da će bii potrebno daljnje zaoštravanje", sažima situaciju Robert Schein, iz investicijskod društva Blanke Schein Wealth Managementa.

Najviše je pao dionički sektor IT-ja, nakon što je proizvođač čipova Nvidia upozorio kako očekuje pad prihoda za drugo tromjesečje od 19 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na otprilike 6,7 milijardi dolara, uslijed slabosti u gaming industriji.

S druge strane, porasle su cijele dionica američkih proizvođača automobila, budući da je američki Senat u nedjelju usvojio 430 milijardi dolara vrijedan zakon za borbu protiv klimatskih promjena koji će omogućiti davanje 4.000 dolara poreznog kredita za korištenje električnih vozila te osigurati milijarde za njihovu proizvodnju.

Na europskim burzama u ponedjeljak su najvažniji indeksi porasli dok investitori prate daljnju objavu poslovnih rezultata kompanija i nove pokaztelje, procjenjujući kakav je rizik od izbijanja recesije. Londonski Ftse indeks porastao je 0,57 posto, na 7.482 boda, frankfurtski DAX za 0,84 posto, na 13.687 bodova, a pariški CAC za 0,80 posto, na 6.524 boda.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.