08.08.2022 08:40
ZAGREB, 5. kolovoza 2022. (Hina) - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.

Kako je obrazloženo u sudskom rješenju, postupak predstečajne nagodbe obustavljen je na temelju prijave povjerenika Matea Puljića, koji je ustanovio da je Brodosplit tijekom predstečajnog postupka isplaćivao određena sredstva vanjskim suradnicima, a to prema Stečajnom zakonu nije smio.

Brodosplit je nakon zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka obavljao više plaćanja nizu vanjskih suradnika, prije svega odvjetničkim tvrtkama, u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, a povjerenik je ocijenio da to nisu ‘nužni troškovi’ koje tijekom predstečajne nagodbe smije isplaćivati. Povjerenik je Debeljaka prijavio i za prikrivanje dokumentacije, kao i za plaćanje usluga za novogradnju koja je već dovršena.

Debeljak je Trgovačkom sudu odgovorio da su mu usluge odvjetnika i dalje nužne, odbacio je tvrdnju da prikriva dokumente, a za isporučenu novogradnju tvrdi kako škver i dalje ima obveze, međutim sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić presudio je u korist povjerenika i obustavio predstečajnu nagodbu.

”Ovaj sud zaključuje da je povjerenik pravilno utvrdio da dužnik postupa protivno odredbama Stečajnog zakona, odnosno da obavlja plaćanja koja nisu nužna za redovno poslovanje, dok s druge strane dužnik, unatoč opsežnim podnescima i predanoj dokumentaciji, nije dokazao da su ta plaćanja u navedenim iznosima doista nužna za njegovo redovno poslovanje”, piše u opširnom sudskom obrazloženju.

"Kao da se sve loše sručilo na nas, ali ne damo se, ja sam i dalje optimist. Naša kompanija nakon predstečajne nagodbe može opstati, borimo se i dalje, stečaj ne računam kao opciju, on bi značio zatvaranje škvera", poručio je Debeljak koji smatra da povjerenik nije dovoljno educiran da bi mogao nadzirati poslovanje tako velikoga sustava, niti zna pravilno ocijeniti koji su troškovi nužni.

Međutim, sud je tu njegovu tvrdnju odbio. Na njemu je teret dokazivanja pa je angažirao sudskog vještaka koji će, uvjeren je, dokazivati da nije prekršio Stečajni zakon. Ima rok od 16 dana, a nakon toga će Visoki trgovački sud u roku od dva mjeseca donijeti pravomoćnu odluku, piše novinarka Večernjeg lista Slavica Vuković.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.