03.08.2022 11:53
LONDON, 3. kolovoza 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja u srijedu je izvijestio da je privremeno odobrio američkom NortonLifeLocku preuzimanje češkog Avasta za 8,6 milijardi dolara, što je bila posljednja prepreka tim dvjema tvrtkama u stvaranju softverskog diva za IT sigurnost potrošača. 
Cijena dionice češkog Avasta nakon te vijesti skočila je 42 posto. Dionica američkog NortonLifeLocka tijekom ove godine pala je 4,6 posto, dok su obje tvrtke bile su prisiljene odgađati datum zaključivanja dogovora u očekivanju regulatornog zelenog svjetla. Početkom godine, naime, britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) pokrenula je dublju provjeru tog sporazuma kako bi razmotrila može li on naštetiti konkurenciji i dovesti do toga da britanski kupci budu u lošijoj poziciji kada nabavljaju softver za zaštitu svoje IT sigurnosti. Nakon detaljnije istrage, CMA je utvrdio da sporazum ne krši pravila tržišnog natjecanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sporazum o preuzimanju, kojim bi se povezala NortonLifeLockova zaštita od krađe identiteta s Avastovom zaštitom privatnosti, već je dobio zeleno svjetlo u SAD-u, Španjolskoj i Njemačkoj.

U NortonLifeLocku očekuju realizaciju sporazuma do sljedećeg mjeseca. Sa sjedištem u Pragu, Avast je pionir „freemium” softvera, što znači da su njegovim korisnicima osnovne aplikacije besplatne, dok za premium značajke postoji pretplata. NortonLifeLock, prethodno poznat kao Symantec, promijenio je naziv, nakon što je prodao dio svog poslovanja Broadcomu u 2019. godini. Kompanija ima veliko premium poslovanje prodaje proizvoda za borbu protiv virusa, zlonamjernih i špijunskih softvera.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.