29.07.2022 11:04
RAST
ZAGREB, 28. srpnja 2022. (Hina) - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je polugodištu ostvario 156,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 15,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz Janafa, istaknuvši da uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti iduće razdoblje za globalnu ekonomiju, kompanija ima kvalitetne temelje za nastavak uspješnog poslovanja.

Ukupan prihod od 416,4 milijuna kuna viši je za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posljedica je to, kako ističu iz Janafa, rasta poslovanja, obnove ugovora s postojećim partnerima i pokretanja novih partnerstava. Bruto dobit u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 190,7 milijuna kuna, dok je neto dobit 156,3 milijuna kuna te su veće za 15,7 posto. U strukturi ukupnih prihoda i dalje prevladava temeljna djelatnost Janaf-a, transport i skladištenje nafte i naftnih derivata. Na tu djelatnost otpada ukupno 98 posto, odnosno 408,3 milijuna kuna prihoda, što je za 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od prodaje u inozemstvu čine 67 posto poslovnih prihoda promatranog razdoblja te su veći za 19,4 posto od ostvarenja prethodne godine te potvrđuju daljnju izvoznu orijentiranost kompanije. Iz Janafa ističu kako nastavljaju s ulaganjima u spremnički prostor, cjevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sustave nadzora i upravljanja te digitalizaciju poslovnih procesa, s ciljem održavanja konkurentnosti na naftnom tržištu šire regije te osiguranja energetske suverenosti Hrvatske i Europske unije.

"Poslovanje Jadranskog naftovoda d.d. u prvoj polovici 2022. odvijalo se u izrazito dinamičnom geopolitičkom okruženju te novim poslovnim prilikama. U razdoblju koje je bilo obilježeno poremećajima opskrbe nafte, negativnim kretanjima na globalnim financijskim tržištima i inflatornim pritiscima na svjetskoj razini, strateškim odlukama Uprave očuvana je stabilnost i profitabilnost poslovanja te su ostvareni iznimni poslovni rezultati", ističe se u komentaru Uprave. Također se navodi kako se kompanija sada nalazi pred velikom prilikom da postane jedan od ključnih elemenata energetske stabilnosti cijele EU te su, kako kažu, spremni za tu stratešku ulogu. "Uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti predstojeće razdoblje za globalnu ekonomiju, Janaf je postavljen na kvalitetnim temeljima za nastavak uspješnog poslovanja, uz povjerenje partnera i klijenata, čiji se krug kontinuirano širi, kao i naših vlasnika, zaposlenika te šire društvene zajednice. Polugodišnji rezultati odličan su pokazatelj i prolazno vrijeme na putu do uspješne i 2022. godine za Janaf", naglasili su iz Uprave Janafa.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.