29.07.2022 11:04
ZAGREB, 28. srpnja 2022. (Hina) - Končar Grupa u prvih šest mjeseci ove godine je ostvarila 224 milijuna kuna neto dobiti, što je za 150,7 milijuna kuna ili 202 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije, dodavši da im je u idućem razdoblju prioritet zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti. 
Ostvarena EBITDA iznosi 284,6 milijuna kuna i veća je za 154,9 milijuna kuna. EBITDA marža iznosi 14,9 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,1 posto. Normalizirana EBITDA iznosi 140,1 milijun kuna i veća je za 23,6 milijuna kuna. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 1,9 milijardi kuna, što je 322,5 milijuna kuna ili 20,2 posto više u odnosu na ostvareno u prvom polugodištu lani. Uključivanjem Dalekovoda u financijske izvještaje Končara prihodi se povećavaju za dodatnih 261,4 milijuna kuna i iznose 2,18 milijardi kuna, navodi se u priopćenju. Pritom se, kako pojašnjavaju, pribrajaju samo prihodi Dalekovod Grupe u drugom kvartalu.

Prihodi od prodaje na inozemnim tržištima ostvareni su u visini od 1,18 milijardi kuna, što je 23 posto više nego u šest mjeseci lani, a udio izvoza u prihodima od prodaje dosegnuo je 61,5 posto. Iz Končar Grupe ističu kako im uz sve nepredvidive i nepovoljne okolnosti knjiga narudžbi i dalje raste. U prvom polugodištu ugovoreni su novi poslovi vrijedni 2,6 milijardi kuna, što je za 446,4 milijuna kuna ili 20,5 posto više u odnosu na prošlu godinu. Pritom ponajveći značaj, kako navode, pripada važnom, 65 milijuna eura vrijednom ugovoru potpisanom u lipnju s iračkim ministarstvom elektroenergetike za revitalizaciju HE Haditha, koju je 80-ih godina prošlog stoljeća izgradila upravo Grupa Končar. U priopćenju se ističe kako je odnos realiziranih i novougovorenih poslova, book-to-bill ratio izuzetno povoljan i iznosi 1,37.Nadalje, stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju lipnja 2022. iznosi 5,7 milijardi kuna, što je 14,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine i 904,0 milijuna kuna više u odnosu na stanje na isti dan prošle godine.

Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za gotovo milijardu kuna te ukupno iznosi 6,7 milijardi kuna. "Uz odlične rezultate na ugovaranju novih poslova koji osiguravaju daljnji rast poslovanja ostvareni su i izuzetno dobri financijski rezultati", kazao je predsjednik Uprave Gordan Kolak napominjući kako potencijalna nova gospodarska kriza uzrokuje izniman pritisak na operativnu učinkovitost i zahtijeva primjerenu reakciju te stalni kontakt s kupcima i dobavljačima. "U protekle dvije godine znatno smo povećali volumen poslovanja te smo u ovu poslovnu godinu ušli s povijesno najvećom ugovorenošću, no ovakav rast cijena energenata nismo mogli predvidjeti i to će zasigurno utjecati na naše procese i troškove. Očekujemo kako će u srednjoročnom razdoblju ova situacija imati za posljedicu smanjivanje profitnih marži, jer nećemo sve troškovne čimbenike biti u mogućnosti u cijelosti ugraditi u cijene svojih proizvoda", istaknuo je. Također navodi kako je u sljedećem razdoblju, bez obzira na sve nestabilnosti i ograničenja s kojima se suočavaju, "prioritet zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti, nastaviti s investicijskim aktivnostima te aktivnostima daljnje integracije Dalekovoda u poslovanje Končara".

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.