28.07.2022 08:35
ZAGREB, 27. srpnja 2022. (Hina) - Adris grupa u prvih je šest mjeseci ostvarila 157 milijuna kuna neto dobiti, trostruko više nego u odnosu na isto razdoblje lani, dok su joj ukupni prihodi porasli za 16 posto, a EBITDA za 33 posto, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke. 
Grupa je, kako navode, u prvom polugodištu ostvarila ukupan prihod od 2,9 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani. Prihod od prodaje robe i usluga pritom je iznosio 2,69 milijardi kuna i veći je za 20 posto. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 461milijun kuna, što predstavlja rast od 33 posto. Neto dobit za prvih šest mjeseci trostruko je veća i iznosi 157 milijuna kuna.

CO s rastom svih pokazatelja

Croatia osiguranje (CO) je u prvih šest mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 222 milijuna kuna, što predstavlja rast od šest posto. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 2,2 milijarde kuna, što je za devet posto više u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine. Kombinirani omjer iz redovitog poslovanja CO grupe iznosi 94,2 i za 0,2 postotna boda bolji je od ostvarenja u prvih šest mjeseci prošle godine, navodi se u priopćenju. Također se ističe kako u segmentu razvoja digitalnog poslovanja u 2022. godini nastavljaju s ulaganjem većim od 100 milijuna kuna, a nastavljaju se i ulaganja u razvoj i širenje zdravstvenog segmenta vrijedna više od 60 milijuna kuna. Hrvatsko tržište osiguranja ostvarilo je u prvom polugodištu ove godine rast od šest posto, a CO je, kako navode, učvrstilo svoju lidersku poziciju. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 1,8 milijardi kuna, što je rast od sedam posto.

Turistički dio poslovanja s ohrabrujućim rezultatima

Iz Adrisa u priopćenju navode kako je turistički dio Grupe u prvom polugodištu ostvario prihod od prodaje robe i usluga u iznosu od 631 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u prvih šest mjeseci lani, odnosno pet posto više od rekordne 2019. godine. Ostvarena je EBITDA u iznosu od 131 milijun kuna, što je gotovo tri puta više od prošlogodišnje - tvrtka je u prvom polugodištu prošle godine ostvarila i 57 milijuna kuna prihoda od covid potpora. EBITDA je na razini 75 posto ostvarenja prvog polugodišta 2019. godine. Ostvaren je EBIT u iznosu od minus 13 milijuna kuna, a neto gubitak turističkog segmenta iznosi 26 milijuna kuna. Planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose više od 400 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na rekonstrukciju i repozicioniranje zagrebačkog hotela Panorama. Više od 100 milijuna kuna uloženo je u podizanje kvalitete kampova, a nastavljaju se i pripreme na dva strateška turistička projekta, zagrebačkom hotelu Westin te splitskom hotelu Marjan. Iz Adrisa podsjećaju kako da u sljedećem trogodišnjem razdoblju u turistički dio svoga poslovanja planiraju prosječno godišnje investirati više od 800 milijuna kuna.

Cromaris ostvario 29 posto veći izvoz

Cromaris je u prvom polugodištu ostvario neto dobit u iznosu od 10,8 milijuna kuna, a prihodi od prodaje iznose 360 milijuna kuna, što je rast od 32 posto. EBITDA iznosi 44 milijuna kuna, ili 31 posto više, pri čemu je u prvom polugodištu 2021. tvrtka ostvarila i covid potpore u iznosu od 6,8 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. Cromaris je u prvom polugodištu ostvario prodaju od 6.971 tonu ekvivalenta svježe ribe, što je za 26 posto više nego u prvih šest mjeseci lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 29 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske, navode iz Adrisa dodajući kako Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.