27.07.2022 12:51
NEW YORK, 27. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki div Microsoft u utorak je objavio da je u proteklom kvartalu povećao prihode za 12,4 posto u odnosu na godinu ranije, te predviđa njihov rast po dvoznamenkastim stopama u netom započetoj fiskalnoj godini, zahvaljujući računalstvu u oblaku.
Prihodi su mu u tri mjeseca zaključno s lipnjem, inače njegovom četvrtom tromjesečju, tako dosegnuli 51,87 milijardi dolara, nasuprot 46,15 milijardi ostvarenih u istom razdoblju godine ranije. Neto dobit istodobno je porasla za 1,7 posto, na 16,74 milijarde dolara, ili 2,23 dolara po dionici, izvijestila je kompanija. Microsoft je objavio da očekuje snažan rast prihoda u ovoj fiskalnoj godini koja je počela 1. srpnja, poduprt potražnjom za uslugama računalstva u oblaku, zbog čega su mu dionice jutros skočile za pet posto. Snažni izgledi pokazuju da Microsoft i dalje ima koristi od prelaska na hibridne modele rada koji je potaknula pandemija i dolaze u trenutku kada se investitori pripremaju za pad gospodarske aktivnosti, a inflacija sve više jača i građani smanjuju potrošnju. Bob O'Donnell, analitičar za TECHnalysis Research, rekao je da Microsoftova prognoza pokazuje da unatoč negativnim gospodarskim trendovima tvrtke nastavljaju više poslova i rada obavljati online. "Mislim da to nije ništa čudno za Microsoft”, rekao je komentirajući izglede. "Microsoft je izuzetno dobro pozicioniran zbog raspona poslovanja koje vodi i ključne uloge koju njihov softver i računalne usluge imaju za organizacije.

Microsoftovi rezultati za četvrto tromjesečje nešto su slabiji od očekivanja, pogođeni jačim dolarom, posustajanjem prodaje računala i manjom potrošnjom oglašivača

Pa ipak, Microsoft je zabilježio najbolje tromjesečje za svoje poslovanje u oblaku s rekordnim rezervacijama za svoju uslugu u oblaku pod nazivom Azure, rekao je Brett Iversen, Microsoftov generalni direktor za odnose s investitorima. Rast u segmentu usluge u oblaku Azure iznosio je 40 posto. U širem odjelu Intelligent Cloud, prihodi su porasli za 20 posto, na 20,9 milijardi dolara. Microsoft se suočava s pritiskom jačeg dolara budući da oko polovine svojih prihoda ostvaruje izvan SAD-a, zbog čega je kompanija u lipnju bila smanjila prognoze dobiti i prihoda za tromjesečje koje završava 30. lipnja. Ove godine dionice su mu oslabile za oko 25 posto. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, u razdoblju od travnja do lipnja porastao je za više od dva posto, a gotovo 12 posto od početka godine, u usporedbi s padom od jedan posto u istom razdoblju godine ranije. Ako se isključi utjecaj jačeg dolara, rast prihoda kompanije od 12 posto na godišnjoj razini bio bi za 4 postotna boda veći, rekao je Iversen Reutersu. Tri glavna čimbenika smanjila su prihode u četvrtom tromjesečju za oko milijardu dolara. Negativne tečajne razlike smanjile su prihode za gotovo 600 milijuna dolara.

Posustajanje tržišta računala srezalo je prihode Windows OEM-a za više od 300 milijuna dolara, a usporavanje potrošnje na oglašavanje pogodilo je LinkedIn i Search i prihode od oglasa za vijesti za više od 100 milijuna dolara. "Budući da je Microsoft veličine kakve jest, teško im je ne odražavati stanje cjelokupnog gospodarstva", rekao je John Freeman, potpredsjednik odjela istraživanja vlasničkog kapitala u CFRA Researchu. "Imamo inflaciju i to će očito prigušiti potražnju potrošača". Slabija potražnja također je pogodila prihode od igrica, koji su tako pali 7 posto u tri mjeseca do kraja lipnja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestila je kompanija.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.