26.07.2022 10:40
ZAGREB, 25. srpnja 2022. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu prekinuo je predstečaj Radija 101 d.o.o., bivšeg koncesionara frekvencije 101 MHz, do pravomoćne presude Upravnog suda o tužbi protiv rješenja kojim je ta koncesija lani bila dodijeljena Top Radiju d.o.o. 
"Predlagatelj je pokrenuo postupak protiv odluke Vijeća za elektroničke medije, od 2. kolovoza 2021., radi poništenja iste, a radi se o pravnom pitanju od prejudicijelnog značaja i bez čijeg se rješenja ne može riješiti glavna stvar", ističe se u rješenju koje potpisuje sutkinja Vesna Sremac Šoštar. Sutkinja dodaje da bez pravomoćne odluke o dodjeli koncesije, dužnik kao predlagatelj, nije u mogućnosti dostaviti prijedlog plana restrukturiranja pa ni voditi ovaj postupak.

Radio 101 kojem je vlasnik Thomas Alexander Thimme još je lani sredinom listopada zatražio produljenje roka za otvaranje predstečaja navodeći da plan restrukturiranja tvrtke namjerava dopuniti uz planirano vraćanje koncesije za emitiranje radijskog programa. Odnosno, kako se navodilo, radijski program trebao bi se bazirati na zamjenskoj digitalnoj koncesiji za koju bi natječaj tek trebao biti objavljen. U dokumentaciji za pokretanje predstečaja navedene su i obaveze Radija 101 prema kreditorima. Najviše, čak 7.3 milijuna kuna prema tvrtki Impossibile Egressus kojoj je na čelu vlasnik nekad popularne "Stojedinice" Thomas Alexander Thimme, a i on je osobno naveden kao kreditor koji potražuje oko 33.000 kuna. Kao kreditori navedeni su berlinski Power radio i zagrebački My power station, prijavljen na istoj adresi kao i Radio 101, s nešto više od 1,5 milijuna kuna nepodmirenih obaveza. Radio 101 prestao je emitirati nakon 37 godina postojanja prošle godine 31. svibnja u ponoć nakon što mu u svibnju nije bila produljena koncesija zbog nepotpune dokumentacije. Radnici "Stojedinice" tada su bezuspješno zatražili izdavanje privremene koncesije, a u novom postupku dodjele koncesija za 101 MHz bila je dodijeljena Top Radiju. Protiv tog rješenja bilo je podneseno najmanje šest prijava za navodno davanje koncesije ''nezakonitom medijskom kartelu'', no Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključila je da nema dovoljno dokaza za nezakonitu koncentraciju vodećih domaćih radijskih postaja u dodjeli koncesije za nekad popularnu ''stojedinicu''.

S druge strane, saborski Odbor za medije najavio je još početkom travnja moguće održavanje zajedničke sjednice s Antikorupcijskim vijećem o zaprimljenim predstavkama o udruživanju u tajni radijski kartel, no ta se sjednica nije održala. Zaključno, u Vijeću za elektroničke medije potvrdili su da su upoznati s zaključkom AZTN-a, ali i da je jedan od ponuditelja za koncesiju 101 MHz, Nepce svijet d.o.o, obustavio pravni spor koji je pokrenuo protiv Agencije za elektroničke medije zbog dodjele koncesije bivše ''Stojedinice''. Razlog je što je tužitelj povukao tužbu u ovom predmetu, potvrdili su u VEM-u.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.