25.07.2022 11:20
AMSTERDAM, 25. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Nizozemski Philips izvijestio je u ponedjeljak o padu zarade u drugom tromjesečju iznad očekivanja, navodeći kao razloge zastoj u opskrbi i zaključavanja u Kini koja su smanjila prodaju. 
Tvrtka je zbog toga smanjila procjenu povećanja prodaje u cijeloj godini u rasponu od 1 do 3 posto, u odnosu na prethodno procijenjeni rast između 3 i 5 posto. U drugoj polovini godine očekuje stope rasta od 6 do 9 posto, na temelju snažne knjige narudžbi. Philipsova EBITA u tromjesečju do 30. lipnja iznosila je 216 milijuna eura. Analitičari su očekivali 324 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine revidirana EBITA iznosila je 532 milijuna eura. Prihodi od prodaje potonuli su sedam posto, na 4,17 milijardi eura, također ispod predviđanja analitičara od 4,23 milijarde eura.

Philips, nekad poznat kao proizvođač potrošačke elektroniku, sada većinu poslovanja zasniva na proizvodnji medicinske opreme za snimanje, nadzor i dijagnostiku. Ugovore sklapa s velikim bolnicama. Glavni izvršni direktor Philipsa Frans van Houten rekao je da tvrtci velike probleme stvaraju nedostatak opskrbe i inflatorni pritisci, ali kao uzrok najvećih problema izdvaja obustavu rada zbog  covida u Kini. U Kini su "usporediva prodaja i primitak narudžbi u tromjesečju potonuli gotovo 30 posto", naveo je u priopćenju. "Proizvodnja u nekoliko naših tvornica, kao i naših dobavljača u Kini, bila je obustavljena na dva mjeseca, a to je pritisnulo globalni lanac opskrbe i potaknulo troškove", dodao je.

Vrijednost Philipsovih dionica ove je godine potonula 34 posto, a u petak su završile na 31,75 eura. U 2021. godini je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) upala u kompaniju i nakon toga je Philips bio prisiljen povući milijune ventilatora i respiratornih uređaja zbog dijelova s otrovnom pjenom. Philips je izvijestio da pregovara o uvjetima nagodbe. Ukupni troškovi dosadašnjeg opoziva iznose oko 900 milijuna eura i to bez troškova sudskog spora.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.