22.07.2022 11:27
STOCKHOLM, 21. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia poručio je u četvrtak da očekuje stišavanje problema s nabavom poluvodiča prema kraju godine, izvijestivši da mu je dobit u drugom tromjesečju poduprla potražnja za 5G mrežama.

Ponuda poluvodiča izgubila je korak s potražnjom na vrhuncu pandemije 2020., a nestašica je pritisnula niz sektora, uključujući i proizvođače telekomunikacijske opreme i uređaja. Potražnja za čipovima trebala bi popustiti krajem godine, kako se prodaja pametnih telefona i osobnih računala bude smanjivala zbog smanjene kupovne moći građana u razdoblju visoke inflacije, a to će značiti više čipova za druge sektore. U Nokiji prognoziraju da će pritisak popustiti u drugoj polovini ove i prvoj polovini iduće godine. "Naše knjige narudžbi omogućile bi nam snažniji rast da je bilo više dostupnih komponenti", zaključuju u Nokiji. Nokijina usporediva operativna dobit porasla je u drugom tromjesečju 4,7 posto, na 714 milijuna eura.

Neto prihod uvećan je 11 posto, na 5,87 milijardi eura.

Nokia je u travnju najavila da se povlači iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, a u četvrtak je istaknula da nastavlja s gašenjem poslovanja. "Odlazak će većim dijelom biti završen do kraja godine. Trenutno razgovaramo s našim klijentima o praktičnim stvarima, ali svi naši glavni uredi u Rusiji dostavili su našim ljudima obavijesti", rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.