19.07.2022 13:12
AVION
FRANKFURT, 18. srpnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač zrakoplova Boeing očekuje snažnu potražnju za zrakoplovima do 2031. godine, ali za razliku od europskog konkurenta Airbusa snizio je prognozu za idućih 20 godina.

Očekuje se da će proizvođači u razdoblju od 2022. do 2031. godine kupcima isporučiti oko 19.575 novih putničkih i teretnih zrakoplova, objavio je Boeing u godišnjoj prognozi za tržište zrakoplova, objavljenoj uoči Međunarodnog sajma u Farnboroughu u Engleskoj. Procjene su više nego za 10-godišnje razdoblje od 2021., godine projekcije iz 2021., unatoč tome što su te brojke bile uključivale i 710 zrakoplova za ruske zrakoplovne tvrtke. Boeing je istodobno snizio projekciju potražnje za novim zrakoplovima u 20-godišnjoj prognozi, do 2041. godine, za razliku od europskog rivala Airbusa, primjećuje agencija Dpa.

Tako sada predviđa globalnu potražnju od 41.170 zrakoplova do 2041., nasuprot 43.610 projiciranih prije godinu dana, što pokazuje pad čak i kada se uzmu u obzir i zrakoplovi za Rusiju, rekao je Darren Hulst, voditelj marketinga u Boeingovom odjelu za komercijalne zrakoplove. Projekciju za cijelu industriju u Boeingu temelje na očekivanjima slabijeg rasta globalnog gospodarstva i zasićenijeg tržišta zrakoplova u drugom desetljeću. Sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu zabranjuju zapadnim proizvođačima zrakoplova isporuke na rusko tržište, podsjeća Dpa. Rusija istodobno nije vratila stotine zrakoplova koje je uzela u najam od inozemnih vlasnika, što u praksi eliminira rusku potražnju za Airbusovim i Boeingovim zrakoplovima.

Za razliku od Boeinga, europski Airbus predviđa veću potrebu za novim zrakoplovima u sljedećih 20 godina no što je bio predvidio u prijašnjoj procjeni. U najnovijim tržišnim projekcijama, objavljenim prije nekoliko dana, predviđa globalnu prodaju 39.490 zrakoplova do 2041. godine - za 470 zrakoplova više nego u prošlogodišnjoj prognozi za razdoblje do 2040. godine, podsjeća Dpa.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.