15.07.2022 09:27
Poticanje ulaganja
ZAGREB, 14. srpnja 2022. (Hina) - Upravno vijeće Hanfe odobrilo je Meritus ulaganju (M+ Grupa) jedinstveni prospekt za javnu ponudu obveznica vrijednih 50 milijuna eura, a riječ je o prvoj korporativnoj obveznici na hrvatskom tržištu gdje izdavatelj navodi da će ostvariti vlastite ciljeve uspješnosti vezane uz socijalnu i ekološku održivosti poslovanja, priopćeno je u četvrtak iz regulatorne agencije.

Meritus ulaganja planiraju izdati do najviše 500 obveznica, a bit će ponuđene isključivo kvalificiranim ulagateljima koji imaju iskustva i znanja koja im omogućavaju razumijevanje rizika tog ulaganja. Uvjete i vrijeme javne ponude odredit će izdavatelj, koji će poziv na upis obveznica objaviti na svojoj internetskoj stranici prije početka ponude. Neposredno nakon izdanja obveznica izdavatelj će podnijeti zahtjev za njihovo uvrštenje na Službeno tržište Zagrebačke burze ,navodi se u priopćenju Hanfe.  

Iz Hanfe ističu i da je riječ je o prvoj korporativnoj obveznici na hrvatskom tržištu gdje u prospektu izdavatelj navodi da će ostvariti vlastite ciljeve uspješnosti povezane sa socijalnom i ekološkom održivosti poslovanja (engl. sustainability-linked bonds). Prema uvjetima izdanja, izdavatelj će investitorima isplatiti i veću kamatnu stopu za 0,75 posto od one koju će početno utvrditi ako do kraja 2024. ne postigne smanjenje apsolutnih emisija stakleničkih plinova iz opsega 1 i opsega 2 od najmanje 15 posto i ne ostvari zastupljenost žena od najmanje 47 posto u upravljačkim timovima grupe. U postupku odobrenja prospekta Hanfa nije utvrđivala istinitost informacija sadržanih u prospektu, već je provjeravala uključuje li dokument u potpunosti sve informacije potrebne ulagateljima koje definira Uredba EU-a o prospektu, zaključuje se u priopćenju Hanfe.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.