14.07.2022 13:49
HRANA
ZAGREB, 14. srpnja 2022. (Hina) - Konzum će već od ovog tjedna krenuti s dvojnim iskazivanjem cijena proizvoda i usluga, pa će tako i prije službene obveze o dvojnom iskazivanju cijena, koja stupa na snagu 5. rujna, kupci u tom trgovačkom lancu imati uvid u cijene proizvoda i u novoj valuti.
„Svi će artikli u Konzumu imati cijenu iskazanu u kunama i u eurima te iznos fiksnog tečaja konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica bit će napravljena do kraja srpnja”, priopćeno je u četvrtak iz Konzuma. Dodaje se da je dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima. „Uvijek nastojimo biti otvoreni u svemu što radimo pa tako i u ovom izazovnom razdoblju uvođenja eura. Na vrijeme smo krenuli s pripremama i naši su zaposlenici spremni nastaviti sa svim fazama implementacije ovih povijesnih promjena kako bismo pomogli svojim kupcima da se što lakše prilagode tranziciji na novu valutu“, poručio je Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma.

Cjelokupan proces uvođenja eura u Hrvatskoj podijeljen je u tri faze te Konzum svojim aktivnostima prati svaku od njih.Prva se odnosi na prikaz dvojnih cijena i fiksnog tečaja, s čijom je implementacijom Konzum već krenuo. Dvojne će se cijene iskazivati do 31. prosinca 2023. godine na svim proizvodima u svim Konzumovim prodavaonicama, uključujući i internetsku prodavaonicu. Pritom će se cijene u objema valutama prikazivati kroz cijeli proces odabira i kupnje artikala – na policama u prodavaonicama, u online košaricama, tijekom 'checkouta' i potvrde narudžbe prilikom online kupnje te na izdanim računima. Druga će faza početi 1. siječnja 2023. s uvođenjem eura, a važno je napomenuti da će se u kunama moći plaćati do 14. siječnja iste godine, uz povrat novca u eurima. Treća faza odnosi se na razdoblje od 15. siječnja 2023. godine kad će euro biti jedina valuta kojom će kupci moći plaćati u Konzumovim prodavaonicama.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.