14.07.2022 13:47
STOCKHOLM, 14. srpnja (Reuters) - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući ubrzanoj izgradnji mobilnih mreža nove generacije u SAD-u i većem tržišnom udjelu.

U razdoblju od travnja do lipnja prihod je poskočio 14 posto, na 62,5 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, uvećan je pet posto. Prilagođena operativna dobit porasla je za četvrtinu, na 7,3 milijarde kruna. U Ericssonu ističu rast prodaje u Sjevernoj Americi i Europi zahvaljujući ubrzanoj gradnji 5G mreža. Prihod od prodaje mreža porastao je šest posto kada se isključe valutni tečajevi i jednokratne stavke zahvaljujući većem tržišnom udjelu, navode.

"Naš udio u globalnom tržištu iznosi 39 posto, kada se izuzme Kina, i uvećan je u proteklom tromjesečju za nekoliko postotnih bodova", ističe financijski direktor Carl Mellander u razgovoru za Reuters. Bruto operativna marža smanjena je pak sa 43,4 na 42,1 posto, a troškovi su porasli  zbog inflacije, nestašice čipova i ruske invazije na Ukrajinu. "Stanje u globalnom opskrbnom lancu i dalje je izazovno... to rezultira povećanjem troškova a mi ih naporno nastojimo ublažiti koliko god je to moguće", naveo je u izjavi izvršni direktor Borje Ekholm. U Ericssonu napominju da je rat u Ukrajini smanjio njihov prihod za 1,2 milijarde kruna, a izdvajaju i 900 milijuna kruna manji prihod od rojaliteta zbog sporova oko patenata, uključujući i onaj s Appleom.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.