13.07.2022 10:32
ZAGREB, 12. srpnja 2022. (Hina) - Na tržištu tiska u 2021. godini uočljiv je nastavak višegodišnjeg trenda pada prodanih naklada, ali raste prihod od oglašavanja u dnevnicima i tjednicima, pokazalo je istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavljeno u utorak. 
Prema podacima iz istraživanja, u 2021. prodana naklada svih opće-informativnih dnevnika u Hrvatskoj iznosila je 37,2 milijuna komada, što je pad od 13 posto u odnosu na 2020. godinu. Pad prodane naklade je slabije izražen nego 2020. u odnosu na 2019. kada je iznosio 19 posto, navode iz Agencije napominjući kako skoro svi opće informativni dnevnici bilježe pad prodane naklade u 2021. u odnosu na 2020., osim dnevnika La Voce del Popolo koji bilježi rast.

Najveću prodanu nakladu lani je, kao i prethodnih godina, ostvario dnevnik "24sata" (Styria Grupa), s ostvarenim tržišnim udjelom od 30 do 40 posto, uz nastavak trenda pada prodaje. Slijedi "Večernji list" (također Styria Grupa), s ostvarenim tržišnim udjelom od 10  do 20 posto i blagim padom tržišnog udjela. Treći po prodanoj nakladi je "Jutarnji list" (Hanza Media Grupa) s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto, uz blaži pad prodane naklade. Značajanu količinu prodane naklade u 2021. su ostvarili nakladnici opće-informativnih dnevnika "Slobodna Dalmacija" (Hanza Media Grupa) s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto te "Novi list" (Glas Istre Grupa) s tržišnim udjelom od 5 do 10 posto.

Prema vlasničkim grupama, na tržištu dnevnika u 2021. godini najveći udio od 50 do 60 posto ima Styria AG ("24 sata“ i "Večernji list“), uz blagi pad tržišnog udjela u odnosu na prethodnu 2020. godinu. Ujedno se bilježi promjena trenda zajedničkog tržišnog udjela oba nakladnika Styria Grupe, iz pozitivnog trenda blagog rasta u 2020. u negativni trend blagog pada zajedničkog tržišnog udjela u 2021., navode iz AZTN-a. Druga je Hanza Media Grupa ("Jutarnji list“ i "Slobodna Dalmacija“) s udjelom od 30 do 40 posto uz promjenu trenda iz negativnog u pozitivni odnosno blagi rast zajedničkog tržišnog udjela u 2021. u odnosu na 2020. godinu. Treća grupacija nakladnika Glasa Istre ("Novi list“, "Glas Istre“ i " Zadarski list“) ostvarila je zbirni tržišni udio od 10 do 20 posto i trend blagog rasta zajedničkog tržišnog udjela.

Pad prodaje tjednika za pet posto

Prodana naklada opće-informativnih tjednika, uključujući i nekoliko dvotjednika, primjerice "Globus“ i "Virovitički list“ koji je od 26. ožujka 2020. postao dvotjednik, u 2021. godini bilježi pad od pet posto u odnosu na 2020. godinu. Ukupno je naime prodano oko 2,2 milijuna primjeraka opće-informativnih tjednika u 2021., nasuprot 2,3 milijuna primjeraka prodanih u 2020., navodi se u istraživanju AZTN-a. Pad prodane naklade tjednika je znatno slabije izražen, jer je u 2020. zabilježen pad prodaje od 20 posto u odnosu na 2019. godinu. Kako ističu iz AZTN-a, većina tjednika bilježila je lani pad prodane naklade uz iznimku šest tjednika koji bilježe trend blagog rasta prodane naklade - "7dnevno“, "Tjednik Nacional“, "Međimurske novine“, "Vinkovački list“, "Virovitički list“ i  "Jednota“. 

Najprodavaniji opće-informativni tjednik u 2021. je "Međimurje“ u nakladi poduzetnika List Međimurje d.o.o., koji bilježi trend pada prodaje u 2021. u odnosu na 2020. Drugi po prodanoj nakladi je "7Dnevno“, novinskog nakladnika Singar d.o.o., dok je treći "Hrvatski tjednik“, novinskog nakladnika Tempus d.o.o.. Četvrti i peti su tjednici koji imaju izrazito nacionalnu dimenziju, "Nacional“ u izdanju Nacional News Corporation d.o.o. i "24sata Express“ (Styria Grupa), s tržišnim udjelom manjim od 10 posto.

Prihod dnevnika od oglašavanja porastao šest posto

Ukupan prihod nakladnika ostvaren od oglašavanja u opće-informativnim dnevnicima u 2021. iznosio je 124,5 milijuna kuna, što je u odnosu na 2020. rast za 7,2 milijuna kuna ili šest posto. Tako je prekinut višegodišnji negativan trend pada prihoda od oglašavanja u opće-informativnim dnevnicima, navodi se u istraživanju. Tri od devet nakladnika opće-informativnih dnevnika bilježi pad prihoda od oglašavanja, dok njih šest bilježe rast. Usporedbe radi, u 2020. od devet osam je bilježilo pad, dok je samo jedan imao rast prihoda od oglašavanja (Zadarski list). Najveći tržišni udio u 2021. od 10 do 20 posto ostvario je nakladnik "Slobodne Dalmacije“ (Hanza Media), uz blagi pad prihoda od oglašavanja u dnevnicima. Slijedi "Novi list" s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto i jače izraženim rastom prihoda od oglašavanja u dnevnicima. Treći je "Jutarnji list" nakladnika Hanza Media s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto. Nakladnik "Večernjeg lista“ (Večernji list d.o.o.) četvrti je s tržišnim udjelom od 10 do 20 posto, a peti je Glas Istre Novine d.o.o. s tržišnim udjelom manjim od 10 posto. Prihod nakladnika od oglašavanja u opće-informativnim tjednicima u 2021. je iznosio 27,7 milijuna kuna, što je u odnosu na 2020. rast od četiri posto. Prvi po prihodu od oglašavanja je nakladnik Nacional News Corporation d.o.o. s tjednikom "Nacional“ i tržišnim udjelom od 10 do 20 posto uz rast prihoda od oglašavanja. Od ukupno 21 nakladnika opće-informativnih tjednika koji su zabilježili prihod od oglašavanja u tjednicima, rast prihoda od oglašavanja ima njih ukupno 13, a njih osam je zabilježilo pad prihoda.

AZTN je istraživanje tržišta tiska u 2021. proveo s ciljem utvrđivanja tržišnih udjela poduzetnika koji djeluju na tom tržištu. Ukupno 31 poduzetnik, novinski nakladnik i distributer tiska predstavljali su uzorak poduzetnika za istraživanje u upitniku AZTN-a, a analizom su obuhvaćena tržišta naklade tiska (opće-informativni dnevnici i tjednici), tržišta oglašavanja u opće-informativnim dnevnicima i tjednicima te tržišta trgovine tiskom na području RH.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.