11.07.2022 10:41
AMSTERDAM/STOCKHOLM, 8. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Nizozemski avioprijevoznik KLM objavio je u petak da će u kolovozu ukinuti do 20 dnevnih letova prema europskim odredištima zbog nedostatka radnika, nadovezavši se na najavu SAS-a koji ih smanjuje zbog štrajka pilota.
Nakon pandemije covida 19 KLM i zračna luka Schiphol u Amsterdamu, njegova baza, nisu uspjeli popuniti tisuće radnih mjesta. Schipol je zamolio prijevoznike da smanje broj putnika za tisuću dnevno kako bi ublažili pritisak. "Radni pritisak u zračnoj luci trenutno je nemilosrdan jer se i Schiphol i KLM suočavaju s nedostatkom radnika. Cilj je KLM-ovih mjera obnoviti operativnu stabilnost, čime se smanjuje pritisak na radnike u Schipholu i KLM-u", priopćio je prijevoznik. Probleme za putnike u Europi nagovijestio je u četvrtak i SAS, otkazavši stotine letova zbog štrajka pilota u glavnoj podružnici SAS Scandinavia.

"Obavijest sindikata pilota SAS Scandinavia o štrajku počela je utjecati na naše rezervacije prema kraju mjeseca", rekao je izvršni direktor Anko van der Werff. Pregovori uprave i pilota o novom kolektivnom ugovoru propali su u ponedjeljak, pa su piloti stupili u štrajk, koji je dodatno produbio financijsku krizu u kompaniji. SAS je tako upozorio da će morati prizemljiti polovinu letova. Kompanija procjenjuje da će ju štrajk stajati 10 do 13 milijuna dolara dnevno, dodavši i da je pospješio odluku uprave o podnošenju zahtjeva za zaštitom od vjerovnika. Zahtjev su podnijeli u utorak u SAD-u. Prvo ročište održano je u četvrtak, a u SAS-u očekuju da će postupak trajati između devet mjeseci i godinu dana. Kompanija već desetljećima ima problema zbog visoke troškovne osnove u usporedbi s jeftinom konkurencijom u Europi i smatra da će joj stečaj pomoći da ubrza planove restrukturiranja, uključujući smanjenja troškova, najavljena u veljači. Piloti su pak rekli da će razmotriti smanjenje plaća, naglasivši ipak da upravi ne mogu tolerirati zapošljavanje novih radnika kroz dvije nove podružnice, pod lošijim uvjetima, navode sindikati.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.