08.07.2022 10:20
NOVAC I RUKE
ZAGREB, 8. srpnja 2022. (Hina) - Cijena litija porasla je šest puta od početka ove godine.

U travnju je tona ovog metala, ključnog za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim automobilima, stajala 78.000 dolara, piše u petak Večernji list. Zbog toga je Elon Musk čija je kompanija Tesla vodeći proizvođač električnih automobila spomenuo kako bi njegova tvrtka možda i sama mogla početi rudariti i rafinirati laki metal što bi je s obzirom na ove cijene svakako stajalo jeftinije. Jasno je da ovakav razvoj događaja dovodi u pitanje cilj da se do 2035. godine iz upotrebe izbace vozila s motorima na unutarnje izgaranje na koje otpada oko četvrtine emisija ugljika. Cijena je litija dosegla svoj maksimum u travnju, a onda se nešto spustila, ali ostala je daleko viša nego što je bila u isto vrijeme lani, prošlog mjeseca bila je 62.000 dolara. No Citigroup predviđa još i veći porast cijena litija u bližoj budućnosti. Zašto je došlo do takvog porasta cijena jasno je gotovo samo po sebi. Naglo je porasla potražnja zbog toga što su električni automobili sve traženiji pa se njihova prodaja udvostručila na 6,3 milijuna koliko ih je prodano lani, a rast će i dalje, procjena je na 26,7 milijuna do 2030. godine.

A i nije sve u automobilima, ima nešto i u smartphoneima i pohrani energije, svemirskoj industriji, podmornicama, sigurnosnoj i opremi za hlađenje. Sadašnja proizvodnja litija mogla bi se slomiti pod pritiskom potražnje već 2026. godine. Tako sada i električna vozila čija se cijena uspješno nastojala smanjivati proteklih godina opet postaju skuplja što ih odmiče od konkurentnosti u odnosu na konvencionalne automobile. I sama je Tesla podignula cijene svojih automobila za 20 posto. Proizvodnja litija morala bi se učetverostručiti do 2030. godine kako bi se zadovoljile rastuće potrebe. Posebno se to odnosi na Australiju koja je vodeći proizvođač ovog ključnog metala. Tamo su pronašli novo nalazište u kojem se prema procjenama nalazi 7,4 milijuna tona litija. Proizvodnju podiže i Kina koja je najveće svjetsko tržište električnih automobila. No za vađenje jedne tone litija potrebno je 2,2 milijuna litara vode pa se postavlja i ekološko pitanje.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.