08.07.2022 10:18
ZAGREB, 7. srpnja 2022. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca pilića - brojlera, varaždinske Koke, radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage pri otkupu nametao nepoštene trgovačke prakse svojim dobavljačima, objavila je u četvrtak Agencija. 
Agencija je postupak pokrenula po službenoj dužnosti, budući da je utvrdila postojanje indicija za pokretanje postupka utvrđivanja povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP). Iz Agencije ističu kako samo pokretanje upravnog postupka protiv nekog poduzetnika ne znači nužno utvrđenje povrede ZNTP-a, već je pokretanjem postupka AZTN obvezan utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka. AZTN će u ovom postupku ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa Koke s njezinim dobavljačima pilića-brojlera te će tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku. Iz Agencije napominju kako zbog zaštite poslovnih tajni ne mogu komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku te kako će po okončanju postupka meritornu odluku objaviti na svojim mrežnim stranicama.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.