08.07.2022 10:19
SEUL, 7. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Južnokorejski Samsung Electronics preliminarno je u četvrtak izvijestio o snažnom rastu dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući prodaji memorijskih čipova dok potražnja za pametnim telefonima posustaje pod pritiskom inflacije.
Operativna dobit porasla je u razdoblju od travnja do lipnja 11 posto, na 14 bilijuna wona (10,7 milijardi dolara).Prihod je uvećan 21 posto, na 77 bilijuna wona. Preliminarno izvješće Samsunga vremenski se poklopilo s upozorenjima drugih proizvođača čipova da su njihovi klijenti napunili zalihe u pandemiji kako bi podmirili pojačanu potražnju ljudi koji su radili od kuće. Potražnja slabi i zbog visoke inflacije koja koči potrošnju, upozorili su proizvođači čipova, uključujući Micron i Advanced Micro Devices (AMD).

Analitičari pak upozoravaju da je inflacija zakočila prodaju pametnih telefona, izdvajajući i strah od recesije na vodećim tržištima, rat u Ukrajini i lockdown u Kini. Samsung je u drugom tromjesečju prema procjeni Counterpoint Researcha, isporučio 62 do 64 milijuna pametnih telefona, oko pet do osam posto manje no što je procijenjeno u ožujku. U prvom tromjesečju isporučili su 74 milijuna. Samsungova je dobit ipak zaštićena jer su velike američke tehnološke tvrtke, poput Amazona, Microsofta, Mete i Googlea, koji koriste brojne usluge podatkovnih centara, nastavile kupovati čipove kako bi podmirile potražnju u segmentu računalstva u oblaku, dodali su analitičari. Južnokorejska kompanija objavit će cjelovito izvješće u drugoj polovini mjeseca.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.