07.07.2022 13:31
BARCELONA/AMSTERDAM, 7. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Njemačka digitalna kompanija za dostavu hrane i njezina španjolska podružnica Glovo izvijestile su da su inspektori Europske komisije pretražili njihove urede zbog sumnje u kršenje propisa o tržišnom natjecanju.
Europska komisija prethodno je objavila tek da je pretražila urede digitalnih tvrtki za dostavu hrane i namirnica u dvije zemlje EU-a zbog sumnje da su se udružile u kartel, ne navodeći njihova imena. „Predmet je istrage navodni dogovor ili usklađena praksa dijeljenja tržišta internetskog naručivanja i dostave hrane, namirnica i druge robe široke potrošnje u zemljama EU-a”, objavila je Komisija.

Delivery Hero naglasio je u srijedu da pretraga ne znači automatski da je Komisija zaključila da su propisi o tržišnom natjecanju zaista i prekršeni. Kompanija je izvijestila da je pretražen njezin ured u Berlinu i dodala da u potpunosti surađuje s Komisijom. Španjolska aplikacija za dostavu hrane Glovo, u kojoj je Delivery Hero nedavno kupio 94 posto udjela, potvrdila je da je njezin ured pretražen i također istaknula da surađuje s europskim regulatorom. Uredi Just Eat Takeawaya, najveće digitalne grupe za dostavu hrane u EU, Ubera, vlasnika Uber Eatsa, Deliverooa, Bolta i kompanija za dostavu namirnica Gorillas i Flink nisu pretraženi, rekli su njihovi glasnogovornici. I Wolt je izvijestio da inspektori nisu bili u njegovom uredu. Ako Komisija utvrdi da je kompanija prekršila europske propise o tržišnom natjecanju, može joj izreći novčanu kaznu u visini do 10 posto njezinog globalnog prometa. Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja pomogao je 27. lipnja Europskoj komisiji u analizi digitalnih usluga dostave, objavio je njegov glasnogovornik.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.