06.07.2022 10:50
SLUNJ, 5. srpnja 2022. (Hina) -  Vj-eko iz Slunja, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje i za rudarenje, predstavila je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću program gradnje podvozja za vozilo kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite, za izviđanje i prikupljanje informacija i za inženjeriju.
Na razvoju tog programa radi i savjetnik Uprave DOK-ING-a general Mirko Šundov koji je premijeru Plenkoviću i ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak najavio približavanje te tvrtke i tvrtke kćeri Vj-eko d.o.o. Ministarstvu obrane, Hrvatskoj vojsci, ali i NATO savezu. U Europskom parlamentu u Bruxellesu su nedavno predstavili i svoj program kroz prezentiranje hrvatskog klastera obrambene industrije, ali su zatražili od premijera da država na dalje stane iza njih, jer da se tu ne bi trebalo raditi samo o prodaji strojeva, već širem projektu, s obukom i prijenosom znanja u mnoge zemlje.

Ministrica Tramišak pojasnila je da njihova razvojna prilika jest u novom EU fondu “Europski obrambeni fond”, gdje Hrvatska ima  na raspolaganju dio sredstava za svoju obrambenu industriju. “Posebno je to dobra prilika za razvoj novih tehnologija, robotizacije i drugih potreba u obrambenoj industriji”,  istaknula je. Vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić kaže da DOK-ING radi projekte istraživanja i razvoja s raznim međunarodnim i domaćim organizacijama i institutima, da su proizveli 250 vrsta sustava za razminiranje na daljinsko upravljanje, koje prodaju u više od 20 zemalja diljem svijeta i to pod motom “nemoj slati čovjeka da obavlja posao stroja”. No danas je rekao da to ni približno nije sve što mogu, te da imaju ambiciozne planove. DOK-ING ima 220 radnika, glavnina njih je u Zagrebu. U Slunju 45 radnika radi u centru sekundarnog proizvodnog pogona, ali tvrtka ima podružnice u SAD-u, te u Južnoj Africi, za program južnoafričkih rudnika.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.