05.07.2022 10:09
ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Krajem lipnja ove godine uspješno je završeno finalno zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Funda, jednog od tri fonda kojeg su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i koji sada ukupno vrijedi 52,2 milijuna eura. 
Nakon što je krajem siječnja 2022. godine završeno prvo zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Fund – a, u lipnju je uspješno provedeno naknadno i završno zatvaranje fonda, priopćeno je iz Mezzanine Partnersa, koji upravlja tim fondom. Uz zahvalu svim investitorima na podršci i pomoći u osnivanju Fonda, iz Mezzanine Partnersa navode i da će Croatian Mezzanine Debt Fund ulagati u razne sektore, osim sektora nekretnina te sektore koji su prema propisima EIF-a zabranjeni. Očekuju upravljanje portfeljem do 20-ak ulaganja u pojedinačnom iznosu od 1 do 5 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Croatian Mezzanine Debt Fund omogućava, malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj korištenje dodatnog dugoročnog oblika financiranja kroz subordinirani dužnički instrument – mezzanine. Potencijalno ulaganje može uključivati podršku razvojnih investicija, promjenu kapitalne i vlasničke strukture, podršku u postupcima spajanja i preuzimanja, financijsko restrukturiranje te akviziciju i širenje tržišta. U skladu sa strategijom ulaganja, fond će ulagati u tvrtke s dobrim novčanim tokovima i jakim  upravljačkim  timovima. S ovim ulaganjima male i srednje tvrtke mogu ostvariti rast i ublažiti prekomjerni financijski rizik, zaključuje se u priopćenju. Inače, početkom rujna 2020. godine, EIF i HBOR su najavili da će uložiti više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj - Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.