04.07.2022 12:58
OSLO, 1. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Švedski Volvo Cars objavio je u petak da će uložiti 1,2 milijarde eura u gradnju novog proizvodnog pogona u Slovačkoj u kojem će proizvoditi električne automobile.
"Širenje u Europi, našoj najvećoj prodajnoj regiji, ključno je za naš prijelaz prema elektrifikaciji i kontinuiranom rastu", rekao je izvršni direktor Jim Rowan. Volvo Cars već ima dvije tvornice u Europi, u matičnoj Švedskoj i u Belgiji. Postrojenje u Košicama na istoku Slovačke projektirano je za proizvodnju do 250.000 automobila godišnje i trebalo bi osigurati tisuće radnih mjesta. Lokacija također omogućuje daljnje širenje, navodi se u priopćenju tvrtke. "Ambicija je Volvo Carsa prodavati od 1,2 milijuna automobila godišnje do sredine desetljeća, a planira ju ostvariti globalnim proizvodnim otiskom koji obuhvaća Europu, SAD i Aziju", dodaje se.

Proizvodnja automobila marke Volvo porasla je prošle godine za 5,6 posto, na gotovo 700.000 automobila, s udjelom električnih automobila i plug-ih hibrida od 27 posto. Švedska kompanija u većinskom je vlasništvu kineskog Geely Holdinga, a njezine dionice uvrštene su u listopadu prošle godine u kotaciju burze u Stockholmu.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.