01.07.2022 09:54
Kreditne rejting agencije
ZAGREB, 30. lipnja 2022. (Hina) - Fina je u četvrtak navečer dodijelila Zlatnu bilancu najboljim hrvatskim tvrtkama, a sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2021. godini je tvrtka "Decospan Mato Furnir".

Dodijeljeno je ukupno 19 nagrada: 11 zlatnih bilanci najuspješnijim tvrtkama u pojedinim djelatnostima, dva priznanja za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja te šest zlatnih bilanci za posebne kategorije. Ove je godine analizirano 144.259 poslovnih subjekata, a u konkurenciju za nagrade ušlo je njih 3.978. Nagrade se dodjeljuju prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga prema priznatim svjetskim standardima (usklađeno s Basel III smjernicama i MSFI 9 računovodstvenim standardom). Sveukupni je pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2021. godini tvrtka "Decospan Mato Furnir" (Oprisavci), koja je ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji "prerađivačka industrija". To je tvrtka iz Brodsko-posavske županije koja proizvodi i razvija pločaste materijale na bazi prirodnog furnira.

U djelatnosti "poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo", Zlatnu bilancu dobio je "PPK Valpovo", a u djelatnosti "Rudarstvo i vađenje" "Kaming" iz Ljubeščica. Nadalje, u kategoriji "opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija", Zlatnu bilancu dobila je varaždinska tvrtka "Termoplin", dok su u kategoriji "Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša" najbolje "Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon". Tvrtka "Lapor" iz Velike Gorice najbolja je u kategoriji "građevinarstvo", a "Deichmann trgovina obućom" iz Zagreba u kategoriji "trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla". Riječka "Jadranska vrata" dobitnik su Zlatne bilance u kategoriji "Prijevoz i skladištenje", a rovinjska "Valalta" u kategoriji "Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane". Pobjednik u kategoriji "Informacije i komunikacije" osječka je tvrtka "Mono", dok je "Pricewaterhousecoopers savjetovanje" odnio nagradu za "Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti".

Najuspješniji dugovječni poduzetnik je "Grad Export" iz Vinkovaca, koji se bavi proizvodnjom proizvoda od plastike za građevinarstvo, dok je najuspješniji novi poduzetnik zagrebačka IT tvrtka  "Spyrosoft Solutions". Karlovački "HS Produkt" i zagrebačka "Spectra Media" dobili su priznanje za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.