01.07.2022 09:51
LONDON, 30. lipnja 2022. (Hina7Reuters) - Američki prehrambeni div Kraft Heinz prestao je isporučivati neke proizvode najvećem britanskom lancu supermarketa Tesco, koji se usprotivio podizanju cijena s obzirom na visoku inflaciju. 
Tesco se ispričao kupcima što na njegovim policama više nema Kraft Heinzovih proizvoda, poput pečenog graha, ali je poručio da nema namjeru prebacivati na njih neopravdana povećanja cijena. Kućni budžeti pod sve većim su pritiskom i dužnost je Tesca da kupcima osigura što bolju ponudu, naglasila je kompanija čiji udio u britanskom tržištu prehrambenih proizvoda premašuje 27 posto. Naši kupci mogu birati među brojnim alternativnim proizvodima, dodali su, izrazivši nadu da će problem uskoro biti riješen.

Kraft Heinz je pak istaknuo da nastoji isporučiti kvalitetne proizvode na tržište pogođeno rastućim troškovima sirovina i proizvodnje.U uvjetima viših troškova pokušavamo kupcima osigurati vrijednost "cijenom, veličinom i pakiranjem", jamčeći istodobno kvalitetu, dodala je američka kompanija. Glasnogovornik Kraft Heinza rekao je da blisko surađuju s Tescom kako bi se problem što prije riješio. "Uvjereni smo u pozitivno rješenje", rekli su.

Spor dvije kompanije razotkriva burnu aktualnu raspravu trebaju li najveći dio tereta visoke inflacije preuzeti proizvođači, trgovci na malo ili potrošači. Plaće u Ujedinjenom Kraljevstvu teško drže korak s inflacijom koja je u svibnju dosegnula 9,1 posto, najvišu razinu u 40 godina, i približava se dvoznamenkastoj vrijednosti. Neki očekuju da će cijene hrane ovog ljeta porasti 15 posto, a na početku iduće godine i 20 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.