29.06.2022 13:11
ZAGREB, 28. lipnja 2022. (Hina) - Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sklopili su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji kojim se planira suradnja na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, priopćili su potpisnici. 
Ugovor će se realizirati u sklopu redovnog poslovanja Feelsgood fonda za investiranje s društvenim učinkom i programa Bankarstvo s društvenim utjecajem, Zagrebačke banke. Zagrebačka banka putem tog programa potiče i financira poduzetnike i projekte koji ostvaruju pozitivan društveni utjecaj. Suradnjom Zagrebačke banke i Feelsgooda, prvog hrvatskog social impact fonda, ostvarit će se značajni sinergijski učinak u području financiranja projekata s društvenim utjecajem, osnaživanju financijske pismenosti i zajedničkoj promociji investiranja s utjecajem, bez kojeg nema napretka za tvrtke, rekao je član Uprave Zagrebačke banke Slaven Rukavina.

Član uprave Feelsgood Capital Partnersa Petar-Pierre Matek izjavio je da je Feelsgood je prvi i vodeći ulagač s društvenim učinkom u Hrvatskoj. Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sudjeluju u neformalnoj radnoj skupini za uspostavu Global Steering Group for Impact Investment - GSG Nacionalnog savjetodavnog odbora u Republici Hrvatskoj. Svrha uspostave odbora je pozicioniranje Republike Hrvatske na globalnom tržištu investiranja s pozitivnim društvenim učinkom. Kao prvu zajedničku aktivnost Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners financijski su poduprli hrvatsko izdanje knjige Učinak, Sir Ronalda Cohena. Cohen predsjeda Globalnom upravljačkom skupinom za ulaganja s učinkom – Global Steering Group for Impact Investment (GSG) i organizacijom Portland Trust. Suosnivač je tvrtke Social Finance u UK-u, SAD-u i Izraelu, te tvrtki Bridges Fund Management i Big Society Capital. Predsjedao je Radnom skupinom za ulaganja s društvenim učinkom skupine G8 (2013. – 2015.), radnom skupinom za društvena ulaganja Ujedinjenoga Kraljevstva (2000. – 2010.) i britanskim povjerenstvom za nepotraženu imovinu (2005. – 2007.). Dobitnik je nagrade Rockefellerove zaklade za inovativnost u društvenom financiranju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.