28.06.2022 12:34
ZAGREB, 28. lipnja 2022. (Hina) - Ukupni promet industrije u travnju bio je 16,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ožujak ostao je na istoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u travnju je u usporedbi s istim mjesecom 2021. godine porastao na domaćem tržištu za 22,7 posto, a na nedomaćem za 6,7 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u travnju je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja intermedijarnih proizvoda - za 32,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 29,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,4 posto. Istodobno je prodaja energije manja za 23,1 posto, a kapitalnih proizvoda za 10,1 posto.  

Na godišnjoj razini promet industrije rastao je od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju lani je ostvaren najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok je od ožujka ostvarivan dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.  Na mjesečnoj je razini promet industrije u travnju ove godine na istoj razini kao i u ožujku, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 0,7 posto, dok je na nedomaćem tržištu pao za 1,3 posto. U travnju 2022. u usporedbi s ožujkom 2022. ukupna prodaja energije veća je za 24,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,4 posto  i intermedijarnih proizvoda za jedan posto.

S druge strane, ukupna prodaja kapitalnih proizvoda manja je za 11 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.