24.06.2022 11:52
AI
ZAGREB, 24. lipnja 2022. (Hina) - U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu, izvijestio je u petak Institut Ruđer Bošković (IRB),naglasivši kako imamo jedinstvenu priliku postati predvodnicima u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.

Riječ je o trogodišnjem projektu "Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu" koji je dobio izvrsne ocjene  Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa. Trebao bi imati proračun o tri milijuna eura u razdoblju od tri godine, navode iz IRB-a. Projekt AI4Health.Cro provodit će Institut Ruđer Bošković iz Zagreba s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora. IRB poručuje kako im je cilj startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC), omogućiti poticajan ekosustav, da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.

Cro neprofitni javno-privatni konzorcij

Projekt AI4Health.Cro je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Europe u zdraviju budućnost. Anja Barešić, koordinatorica partnera s IRB-a, kaže kako su im stručnjaci Europske komisije dodijelili visoke ocjene (14 od mogućih 15 bodova). To je prilika za sve one inovatore koji imaju spremna rješenja, a trebaju pomoć u razvoju svoje tehnologije od faze testiranja do plasiranja na tržište. Barešić najavljuje da će se s partnerima uspostaviti svojevrsni hub (računalno čvorište) za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu, u kojem će se napraviti probir kandidata, kojima će se omogućiti testiranje njihove tehnologije prije većih ulaganja. Slijedi daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta. 

Osim IRB-a koji je nositelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu - Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.